image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Deputați din opoziție solicită tragerea la răspundere pentru fals în declarații a lui Bolea, Furculiță și Odnostalco

Există riscul ca dosarul finanțării PSRM din Bahamas să fie clasat în următoarele zile, la fel cum s-a întâmplat și cu dosarul cu imaginile video în care Dodon recunoaște că primește câte 700 000 - 1000 000 de euro lunar, finanțare pentru PSRM, din FR. Despre aceasta au declarat azi, înainte de începerea ședinței Parlamentului, deputații Iurie Reniță, Octavian Țâcu și Lilian Carp.

Deputatul Iurie Reniță a prezentat azi în cadrul unui briefing raportul CNA din 2016 semnat de ofițerul superior Adrian Țurcanu, adresat șefului de departament al CNA, Vasile Șarco. Ofițerul menționa că în cadrul finanțării obținute din Bahamas au fost efectuate o serie de tranzacții suspecte de către „Exclusiv Media” SRL, fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță, care la 18 februarie 2016 a primit pe conturile Victoriabank 1.499 000 euro, echivalentul a circa 33 389 000 lei de la compania „Westerby Limited”, înregistrată în Bahamas. Ofițerul a concluzionat că „din informațiile obținute mijloacele respective vor fi utilizate pentru finanțarea campaniei electorale a PSRM la alegerile prezidențiale din toamna anului 2016”. Adrian Țurcanu mai precizat că directorul executiv al „Exclusiv Media” SRL, Petru Burduja, a refuzat să prezinte originalul contractului de împrumut obținut de la „Westerby Limited”. „Din cele menționate putem constata că persoanele fizice și juridice respective sunt afiliate la o schemă de spălare a banilor de o proveniență necunoscută urmărind scopul de legalizare a acestora pe teritoriul RM și de finanțare a partidului”.

Astăzi deputatul Iurie Reniță a declarat că între timp au obținut mai multe dovezi că o parte din deputații socialiști au beneficiat de împrumuturi din Bahamas.

„Recent PG a clasat dosarul cu dovezile video în care apare Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Era vorba de finanțarea externă a PSRM. În opinia noastră erau suficiente dovezi pentru tragerea acestuia la răspundere. Din câte înțelegem există și unele tentative de a mușamaliza cazul de finanțare a PSRM din Bahamas. Acest dosar a fost „înghețat” pe timpul lui Plahotniuc. În perioada când PA a fost condusă de Morari dosarul a fost redeschis, deoarece erau suficiente motive pentru redeschiderea lui”, a precizat Reniță.

Deputatul a prezentat câteva copii ale unor contracte și dispoziții de plată prin care deputatul Corneliu Furculiță, fondatorul „Exclusiv Media” SRL a împrumutat de la această companie, 6, 5 milioane de lei, în baza a 13 contracte de împrumut semnate în perioada aprilie-mai 2016, care urmau a fi rambursate până în decembrie 2017. Aceste împrumuturi însă nu se regăsesc în declarațiile de avere și interese ale deputatului pentru acești ani. „Orice cetățean responsabil, mai ales deputat, era obligat să menționeze aceste împrumuturi”, a spus Reniță.

La rândul său, deputatul Octavian Țâcu a declarat că „dosarul Bahamas” indică spre un precedent foarte periculos, mai ales ținând cont că anul acesta vom avea alegeri prezidențiale, iar schema ar putea fi utilizată în continuare.

„Celălalt deputat care figurează în acest dosar, Vasile Bolea, face parte de asemenea din cercul apropiaților lui Dodon. Acesta la fel a contractat un împrumut de la „Exclusiv Media” SRL pe 11 aprilie 2016 prin care a obținut suma de 500 mii de lei. În declarația sa de avere și interese pentru 2016 Bolea menționează doar un credit de 11 800 lei luați de la easy credit și a uitat să declare că a luat jumătate de milion de la „Exlusiv Media”, fapt care intră sub incidența penală, pentru fals în declarații” a spus Țâcu, prezentând copia contractului - „dovada amneziei” deputatului Vasile Bolea.

La rândul său deputatul Lilian Carp a prezentat copia contractului și a unei dispoziții de plată potrivit cărora un împrumut similar a fost contractat la 22 aprilie 2016 de deputatul socialist Vladimir Odnostalco. Și acest deputat a uitat să-și declare împrumutul în declarațiile de avere pentru anii 2016 -2017.

„Dorim să sesizăm organele de drept să nu claseze acest dosar, există documente în original pe care le-am văzut și iată avem copiile. Odată cu instituirea stării de urgență vom fi limitați să anunțăm public comiterea unor astfel de fărădelegi pe care le-au făcut unii deputați. Lista celor implicați este mult mai mare, 30 de persoane, deputați socialiști și consilieri municipali. Faptul că procurorii au clasat pentru o perioadă de timp acest dosar este o aberație, procurorul general trebuie să-și îndeplinească atribuțiile, ca instituția să nu fie o procuratură de buzunar”, a spus Carp

Deputații s-au revoltați și de declarațiile lui Alexandru Stoianoglo privind audierea acestor deputați în calitate de martori pe dosarul finanțării PSRM. Potrivit lor acest fapt demonstrează că procurorul general este direct interesat de rezultatele urmăririi penale, or Codul de Proceduri Penale interzice expres interogarea în calitate de martor a persoanei față de care există anumite probe că a săvârșit o anumită infracțiune.

Deputații au anunțat că vor depune o interpelare pe adresa PG în care vor solicita ca responsabilii din cadrul instituției să acționeze în strictă conformitate cu prevederile Constituției și a cadrului juridic existent, ca deputaților implicați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas să li se ridice imunitatea parlamentară.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: