image
Sursa foto: Jurnal TV

Istoric, despre alertele cu bombă: „Rusia nu are nevoie în RM de o operațiune specială pentru a răsturna actuala guvernare”

Alertele cu bombă din ultima lună, care periclitează activitatea în regim normal a mai multor instuții ale statului, printre care inclusiv spitale, demonstrează eforturile de destabilizare a unor actori externi. Haosoul și neliniștea create în rândul cetățenilor ar avantaja Federația Rusă, care nici măcar nu are nevoie de o „operațiune specială” pentru a răsturna actuala guvernare. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Republica Moldova poartă și ea un război nedorit cu Federația Rusă, doar că unul hibrid. Tentativele, încă neatribuite unui actor concret, de destablizare a situației interne prin seria de alerte cu explozibili care se prelungește deja de câteva săptămâni, alături de personajele tot mai vocale care apar în aripa stângă a ofertei electorale nu fac decât să confirme că guvernarea de la Chișinău poate fi răsturnată și printr-un alt mod, nu neapărat printr-o escaladare militară.

„Noi suntem în plin război și asta este o evidență. Rusia nu are nevoie în Republica Moldova de o operațiune specială ca să răstoarne actuala guvernare. Marea problemă sunt putiniștii din interior și acțiunile pe care le face ambasada Federației Ruse. Republica Moldova este plenar într-un război hibrid pe care Federația Rusă îl poartă împotriva noastră. Iar aceste acțiuni pe care le vedem reprezintă evident o mână totală și complexă a Moscovei prin diferite mecanisme. Și nu vorbim doar despre aceste alarme cu bombă, ci vorbim despre o abordare sistemică în cazul Republicii Moldova. Uitați-vă la partidele de opoziție care s-au coalizat, la unii actori care au devenit extrem de vocali și la faptul că, în condițiile actuale, în care guvernarea trădează slăbiciune, toate aceste acțiuni vor să lovească în guvernare”, a declarat istoricul Octavian Țîcu.

Acesta a mai subliniat că destabilizarea prin aceste alerte cu bombă, acompaniate de nemulțumirea cetățenilor față de prețuri și sărăcie, precum și coagularea forțelor de stânga indică faptul că la toamna vor constitui o adevărată provocare pentru actuala guvernare. Nemulțumirea populației deja se reflectă prin avansarea lui Igor Dodon în sondaje și prin vehicularea în spațiul public a ideii de alegeri anticipate.

„Noi avem pe toate fronturile o provocare majoră căreia guvernarea nu poate să-i facă față, pentru că are mai multe direcții pe care trebuie să lupte. Dar, în cele din urmă, ele sunt toate sincronizate și vor fi focusate în toamnă pe această nemulțumire populară care va fi față de situația existentă, față de sărăcie, față de prețuri. Gândiți-vă doar la faptul că tot mai mulți moldoveni își doresc alegeri anticipate, la faptul că tot mai mult în sondaje crește Igor Dodon, care este mai popular ca Maia Sandu, în condițiile acestui sistem de justiție în care Dodon pare o victimă și oamenii în continuare îl văd în preferințe. Gândiți-vă la configurația unui eventual parlament în care vom avea o dominație a forțelor de stânga, care se coagulează extraordinar și vor acționa la unison. Aici sunt marile provocări. Eu știu foarte bine că prăbușirea guvernării PAS înseamnă că eu trebuie să-mi iau hainele și să plec la Bordeaux sau la Paris și să-mi fac cercetarea mai departe, pentru că aici nu voi mai putea să o fac”, a adăugat ex-deputatul Octavian Țîcu.

În replică, deputatul PAS Radu Marian a precizat că se așteaptă ca instituțiile abilitate, cum este procuratura și poliția, să-și facă treaba și să aducă lumină în cazul alertelor cu bombă. Totuși, reprezentantul guvernării recunoaște că tinde să creadă într-un sabotaj și o destabilizare prin aceste acțiuni, iar organele de drept urmează să identifice cine stă în spatele acestora.

„Din câte cunosc, s-au identificat primele persoane, dar consider că este un act organizat de destabilizare. Acum, trebuie să vedem din partea cui. Într-adevăr, deranjează pe toată lumea. Cineva încearcă să destabilizeze, să testeze sistemul și de aceea e important ca poliția și procuratura să facă cât mai multă lumină. Primele persoane au fost deja identificate și sperăm ca acestea vor conduce și la restul celor implicați. Chestia aceasta cu alarme cu bombă este specifică, pentru că este foarte ușor pentru oricine să sune, să trimită un SMS, un email. Este clar că totul este coordonat, este un sabotaj, dar haideți să așteptăm să vedem concluziile anchetei”, a declarat Radu Marian.

Dinu Plîngău, lider al Platformei Demnitate și Adevăr consideră că, în cazul în care într-adevăr este implicată Federația Rusă în aceste acțiuni orchestrate de ordin subversiv, atunci ambasadorul ar trebui chemat la Ministerul de Externe pentru explicații suplimentare.

„Este de responsabilitatea instituțiilor statului să vină cu o claritate, să identifice sursele și, în cazul în care vreun stat sau cetățenii acestuia sunt implicați, fie că e vorba de Federația Rusă sau nu, să fie chemat ambasadorul Federației Ruse la Ministerul de Externe și să fie purtată o discuție”, menționează Dinu Plîngău.

comentarii: