image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Protest de amploare în fața Curții Constituționale; Oamenii au primit cu aplauze decizia CC și scandează: „Anticipate”

UPDATE 18:07 // Decizia Curții Constituționale prin care a fost anulată starea de urgență și care permite astfel declanșarea alegerilor anticipate a fost primită cu aplauze de mulțimea de afară. Oamenii scandează: „Anticipate!”.

protestprotest
protestprotest

UPDATE 13:47// Liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi, alături de zeci de susținători, s-a alăturat protestului de la Curtea Constituțională.

„Azi trebuie să ne unim, dacă dorim să obținem o schimbare. Oameni de diferite naționalități se unesc aici pentru un singur scop, să trăiască mai bine. Dodon a încearcat să ne disperseze pe criteriul naționalității, dar realmente nimic nu a făcut pentru vorbitorii de limbă rusă ori alte naționalități, știau că legile pe care le votează CC le va anula. Sper că alegerile anticipate să reprezinte o competiție de idei, nu de filme murdare pe care și-a permis să le facă la alegerile precedente Dodon”, a declarat liderul Partidului Nostru.

Amintim că săptămâna aceasta, primaruld e Bălți a declarat într-un live pe facebook că starea de urgență va fi anulată, iar Maia Sandu va dizolva astăzi Parlamentul

UPDATE 12:01 // În fața Curții Constituționale au venit susținătorii Partidului Acțiune și Solidaritate care a anunțat pentru ziua de azi un protest cu genericul „Suveranitatea aparține poporului”.

Totodată aici s-au adunat susținătorii Partidului Democrația Acasă, fermieri din diferite raioane și veterani ai războiului de pe Nistru.

Oamenii scandează „Anticipate!” și „Dodon nu uita pușcăria e casa ta!”. Participanții la protest spun că își doresc o îmbunătățire a calității vieții în RM.

„Dorim o schimbare în bine în Republica Moldova, iar acest lucru este posibil doar prin alegeri anitipat. În satul nostru Ucrainca fiecare a treia casă e pustie, deși satul dispune de gazificare, apeduct, nu are cine trăi acolo. Suntem nouă fermieri, încercăm să dezvoltăm satul dar cu așa conducere care ne pune pe brânci nu-i posbil. Trebuie să schimbăm această situație, justiția trebuie să lucreze”, a menționat Sergiu Stefanco, fermier din satul Ucrainca, Căușeni.

Liderul PAS, Igor Grosu: „Atacul actualei majorități asupra Înaltei Curți, asupra Constituției a fost anihilat. Hoții se tem de alegeri anticipate, care sunt inevitabile. Au introdus situația excepțională, fără nicio măsură, fără nicio interdicție și a fost clar că este o stare excepțională îndreptată împotriva cetățenilor și în favoarea lor, ca să nu dizolve Parlamentul. De aceea am contestat această decizie. De aceea au atacat ei vineri Curtea, dar, iată, azi, la ora 13:00, colegii noștri care au contestat decizia vor intra în această clădire. Vă îndemn să păstrăm distanța și să așteptăm decizia CC. Cei care se mai gândesc să acționeze împotriva poporului, le spunem: „Noi nu cedăm”, a declarat Igor Grosu.

Veronica Roșca, deputat PAS: „Suntem azi aici ca să susținem această instituție, să le spună „nu” hoților și criminalilor. Anticipatele sunt unica cale de a resuscita Republica Moldova, care în prezent se află în comă. Anticipatele sunt unica formă prin care statul poate fi restabilit și încrederea oamenilor poate fi restabilită. Astăzi avem câteva simboluri ale demnității, avem Constituția, tricolorul si Curtea Constituțională care este de partea poporului”, a spus deputata.

Protestul poate fi urmărit mai jos.

Amintim că hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgenţă a fost contestată de deputatul Octavian Țâcu, precum și de deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Potrivit autorilor sesizărilor, aprobarea stării de urgență de către majoritatea parlamentară PSRM – Șor s-ar fi făcut cu încălcarea mai multor norme constituționale și ar avea la baza ei raționamente politice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: