image
Sursa foto: AFP

Jurnalul de front al unui moldovean din Legiunea Internațională a Ucrainei (III). „Gata, Rusia a pierdut acest război”

Nemți, spanioli, francezi, cehi, polonezi și brazilieni sunt gata să apere R. Moldova în cazul unei invazii rusești în statul nostru. Exploziile din Transnistria sunt provocări ale rușilor, iar zvonurile despre o eventuală catastrofă pentru jumătate din R. Moldova în urma unui atac asupra depzitului rusesc de arme din satul Cobasna nu sunt decât o sperietoare imposibil de realizat. De această părere este Andrei, membru al Legiunii Internaționale a Ucrainei, cu care Jurnal.md discută zilnic în ultimele trei săptămâni. Amintim că acesta nu este numele adevărat al luptătorului moldovean, pentru că identitatea membrilor Legiunii nu se face publică din motive de securitate.

Luni. „Nu-s gata să mor prostește pentru stelele cuiva”

„Acum pot să vă spun că săptămâna trecută am fost în orașul Guleai-Pole – baștina lui batika Mahno (tătuca Mahno – n.r.), de unde am plecat în Sâmbăta Paștelui. Uitasem să vă povestesc că de Paște a trecut pe la noi un preot, care s-a rugat pentru noi și ne-a sfințit... Iar azi am primit alarmă că un individ a fotografiat baza noastră militară și apoi a dispărut. L-am căutat jumătate de zi până l-am găsit. Era un ucrainean dintr-un sat din Zaporojie și l-am pus să șteargă toate imaginile din aparatul de fotografiat.

Avem un comandant nou, ucrainean de naționalitate, și din cauza lui grupul din care fac parte nu participă la lupte. Noul comandant vrea să-l ascultăm, dar el pe noi nu ne ascultă. Eu îi spun una, el zice alta… Cred că visează posturi și stele și, pentru a obține ceea ce dorește, este gata să moară toată lumea din jurul său. Însă eu nu-s gata să mor prostește pentru stelele cuiva. Nu vom părăsi Legiunea, ci vom pleca mâine la Kiev și vom discuta cu cei de la conducere, pentru a se ține cont și de părerea noastră. Grupul nostru e cel mai bun și cred că vom fi înțeleși.”

Marți. „Nu suntem copii, avem toți pregătire militară”

„Suntem la Kiev și purtăm discuții cu șefii de aici. Le explicăm că nu avem nevoie de comandant, căci până acum ne-am descurcăm foarte bine și singuri. De la începutul războiului până acum, grupul nostru își alegea comandantul în funcție de situație și am ieșit cu bine din situații extrem de dificile pe câmpul de luptă, fără să ni se dicteze de sus. I-am rugat doar să ne arate ce trebuie să facem și vom lupta. Nu suntem copii, avem toți pregătire militară și nu e cazul ca cineva să ne țină cuvântări și să ne rumege de zece ori ce avem de făcut. E destul să ni se spună o dată. Am fost ascultați și ne-au zis: Bine ați făcut că v-ați dus.”

Miercuri. „Rușii n-au motive să atace acum Chișinăul”

„Ne organizăm grupul în capitala Ucrainei și deja o să vedem unde ne vor trimite să luptăm. Totodată, stăm de-a gata, dacă se începe ceva în Moldova, să venim repede cu tot grupul acolo. Nu pot să vă spun câți suntem în grup, dar avem moldoveni, nemți, spanioli, francezi, cehi, polonezi, brazilieni – oameni cu care m-am împrietenit și care sunt gata să lupte pe orice front contra rușilor. Suntem bine pregătiți, trecuți prin lupte și vom veni cu tot armamentul necesar.

E clar că rușii se pregătesc de o invazie în Transnistria. Provocările de acolo sunt făcute numai și numai de către ei. Pentru că ucrainenii, dacă ar vrea, nu s-ar juca așa, dar în cel mult două zile ar elibera Transnistria. Pe când rușii încearcă tot felul de variante, înțelegând că nu pot debarca la Odesa. Ca să bombardeze intensiv acest oraș, ei trebuie să se apropie de țărm, însă ucrainenii au acum rachete cu raza de acțiune de până la 200-300 de kilometri. Așa a fost distrus și crucișătorul Moskva. Cineva zicea că rușii intenționează să folosească delfini pentru a se apropia de Odesa, dar mai mare prostie nu am auzit. Credeți că delfinul acela e prost? Delfinul e mai deștept decât omul! Astfel, tot ce se face în prezent în Transnistria este pentru a ataca de acolo Odesa.

Evident că armata transnistreană și Grupul Operativ de Trupe Ruse (fosta Armată a 14-a – n.r.) depășesc armata noastră națională, însă rușii n-au motive să atace acum Chișinăul. Ei vor veni în Moldova numai în cazul în care vor reuși să ia Odesa.”

Miercuri. „La Cobasna sunt mai multe depozite și unele se află sub pământ”

„O altă aberație care circulă în presă în ultimele zile ține de o posibilă bombardare a depozitului de la Cobasna, care chipurile ar distruge jumătate de Moldovă. Acest lucru este imposibil! În primul rând, acolo nu e un singur depozit, ci mai multe și nu pot sări în aer toate bombele rușilor odată. Dacă vor fi atacate, va exploda mai întâi un depozit de la suprafață și apoi altul, și apoi al treilea. În al doilea rând, o mare parte a depozitelor se află sub pământ. Prin urmare, nu pot face ei niciun rău cu asta.

Când îi văd pe bărbații noștri miorlăind că vor pace și rugându-se să nu fie amestecați în război, mă enervez. Du-te, băi, din fața mea! Tu ești bărbat sau copil prost, sau ce naiba? Ești orb, că nu vezi intențiile rușilor? Tu chiar crezi că dacă o să ridici mâinile în sus, rușii te vor ocoli și nu-ți vor face nimic? Bine, bre, dacă vrei pace, trebuie să lupți pentru ea.”

Joi. „Chiar dacă vor pierde, Putin va anunța pe 9 mai că ei au câștigat”

„Săptămâna aceasta ne vom afla încă la Kiev. Văd că la Herson rușii introduc rubla, dar pot să introducă și yanii chinezești, nu-i va ajuta nici dracul. Oricum Hersonul e pământ ucrainean și Ucraina n-o să le permită să stea acolo nici în ruptul capului. Pot să facă și referendum peste referendum, ce folos? Oricum localnicii luptă și protestează contra rușilor. Ucraina va lua înapoi și Donbasul, și Luganskul, și Crimeea, nu va ceda nimic. S-a ajuns de-acum la lupte grele și Kievul pune condiții dure. Cât timp va dura acest război depinde de Europa și America, care ne-au promis armament pentru distanțe mari.

Se spune că și rușii au niște arme noi, dar nu mă interesează. Ei au avut o rachetă sau două super-puper, dar le-au azvârlit și le-au terminat. Și ce dacă mai au câteva? Gata, Rusia a pierdut acest război. Nu știu de ce trag de timp, probabil că mai au vreo nădejde... Și uite cum se chinuie: merg doi, trei metri și se opresc; pe de o parte merg înainte, iar pe de altă parte sunt fugăriți; vor să ajungă măcar la granițele Luganskului și Donețkului, dar imediat cum vor ajunge acolo, vor fi bătuți și întorși înapoi. În orice caz, chiar dacă vor pierde, Putin va anunța pe 9 mai că ei au câștigat.”

Vineri. „Putem să ne apărăm cu lansatoarele de rachete Uragan”

„Mă gândesc că, în cazul unui atac, Moldova totuși ar putea să se apere de armata transnistreană și de GOTR. Avem și noi lansatoare de rachete Uragan, care pe timpul războiului din 1992 erau destul de multe. Datorită lor, s-a și sfârșit acel război atunci când le-am spus rușilor să renunțe la ostilități, de altfel vom bombarda Tiraspolul cu Uragan-uri. Dacă au mai rămas acele mașini, ele ne-ar ajunge pentru a lua Grigoriopolul, Tiraspolul și pe unde mai este armata de ocupație. Ai noștri s-ar descurca, dar numai dacă rușii nu vor trece cu tehnica lor militară în dreapta Nistrului. Sunt mai multe nuanțe la mijloc.

Atât timp cât Odesa nu e a lor, armata rusă din Transnistria poate primi armament din Rusia doar pe calea aerului. Dar vezi că ucrainenii au sisteme foarte bune de apărare antiaeriană chiar acolo, aproape de Transnistria, și vor doborî avioanele rusești.

Cred că Moldova va avea de suferit în urma acestui război doar dacă Putin va utiliza armele chimice sau atomice.”

Sâmbătă. „La construcții în Europa aș fi câștigat mult mai bine”

„Citesc unele comentarii despre mine pe rețelele de socializare și observ că mulți mă învinuiesc că aș fi venit aici pentru bani. Repet: eu lupt în Ucraina pentru a apăra Moldova. Dacă militari din toată lumea s-au implicat direct în acest război, pentru a îndepărta pericolul rusesc, de ce noi, moldovenii, ar trebui să rămânem la coadă și la acest capitol? Unii ne consideră o țară la mâna a doua, dar asta se întâmplă numai din cauza lașității noastre.

Despre bani. Dacă aș fi plecat la construcții în Europa, aș fi câștigat mult mai bine. Aici ne plătesc doar pentru strictul necesar. Cum credeți că am putea exista fără nimic? Cum am face rost de haine fără niciun ban? Mai vrem și noi o ciocolată, mai vrem o înghețată, mai ales după ce câștigăm o luptă. Mă bucur că ne ajută și ucrainenii. Am dat niște pantaloni și alte haine la cusut și au refuzat să ia bani. Le mulțumesc mult. Altădată, am intrat în farmacie în uniformă și am întrebat de niște medicamente, pe care iarăși mi le-au dat pe degeaba. Dar nu poți să te duci la magazin și să iei o înghețată, pe care ți-o dau gratis, și mâine iar, și poimâne iar să ceri ceva. A treia oară trebuie deja să ai bun simț și să plătești.”

Duminică, Andrei nu a răspuns la apelurile noastre și ne-a scris un mesaj că nu poate vorbi.

Nu mai avem nici Uragan-uri

Într-un raport al Stockholm International Peace Research Institute, se arată că, în 1992, când ministru al Apărării era Pavel Creangă, R. Moldova a vândut șapte sisteme BM27 Uragan rebelilor din sudul Yemenului. Altele au fost vândute în timpul mandatului ministrului Valeriu Pasat. Trei sisteme BM27 Uragan ale R. Moldova au ajuns în Guineea între anii 2000-2010. Astfel, din cele 30 de lansatoare de rachete de acest fel, pe care armata noastră națională le avea la începutul anilor ’90, astăzi au rămas doar 11. Iar toate cele peste o mie de rachete pentru Uragan din dotarea R. Moldova au fost distruse până în anul 2006.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: