image
Sursa foto: Jurnal.md

CEALALTĂ BASARABIE // Moldoveanca de la Amazon

Daniela Bahnari este o tânără de 23 de ani care a luat drumul străinătății în urmă cu trei ani. Locuiește alături de soțul ei în Köln, cel mai vechi dintre marile orașe ale Germaniei. Este o fire ambițioasă, are multe vise pentru care luptă să și le realizeze, iar povestea ei de curaj poate servi drept un exemplu și pentru alți tineri de acasă. Expresia „Bate și ți se va deschide” o caracterizează cel mai bine căci așa se face că a ajuns parte a celei mai mari companii de comerț online cu amănuntul. Este vorba despre Amazon, compania americană cu sediul în Seattle, Washington, care are filiale în Canada, Marea Britanie, Franța, China, Japonia și Germania, țară în care se află și moldoveanca noastră.

Daniela Bahnari s-a născut în sat. Șamalia, r. Cantemir. După ce a terminat IX clase în satul de baștină, a decis să vină la Chișinău, pentru a depune actele la Colegiul de Informatică unde a studiat timp de patru ani și unde între timp a susținut Bacalaureatul.

Chiar dacă părinții aveau grijă să-i trimită bani de cheltuială, Daniela nu-și dorea să stea pe spinarea lor așa că s-a angajat la un restaurant de Kebab.

„Am plecat ca să revenim, dar…”

A tins dintotdeauna să se descurce de una singură, iar greutățile care le-a întâmpinat nu au făcut decât să o facă mai puternică și mai luptătoare.

„După studii m-am mutat în chirie cu iubitul meu care între timp mi-a devenit soț. Peste câteva luni a apărut ideea de a pleca la muncă peste hotare. Aveam scopul de a pleca și de a aduna câțiva bănuți, iar ulterior să revenim la baștină. Ceea ce nu s-a întâmplat”, ne povestește Daniela.

Primul care a plecat a fost soțul ei, iar peste jumătate de an l-a urmat și ea. Se întâmpla în 2017. Tânăra ne mărturisește și ne spune cu mândrie că în cei trei ani de când se află în Germania a reușit să realizeze atâtea lucruri frumoase, fapt ce nu i-a reușit în toți anii cât s-a aflat în R. Moldova.

De ce Germania?

Avea 20 de ani când a plecat din țară, nu avea experiența străinătății, însă nu-i era frică de faptul că va trebui să se descurce și să se realizeze profesional într-o țară unde nu cunoștea pe nimeni, în afară de soțul ei.

„Am ales Germania pentru că soțului i s-a oferit un post de muncă destul de bine plătit. Apartamentul în care urma să trăim în Köln, am reușit să-l găsesc fiind încă în Moldova.

Pot spune că din prima zi mi-a plăcut această țară, însă despre nemți nu pot zice același lucru. Sunt fățarnici, nu zic, poate nu toți, însă un lucru e sigur: zâmbetul lor fals se cunoaște de la o poștă.

Când am venit vorbeam puțin engleza pe care o cunoșteam din școală. Însă după ce m-am angajat, am început să vorbesc și germana. În jumătate de an deja puteam să port un dialog în limba germană.

Primul meu job a fost la un depozit unde am lucrat doar două luni deoarece se plătea puțin și nu era pentru mine. Am stat acasă cred că vreo două luni și așa mi-a venit ideea de a merge la o școală de șoferi.

Am învățat biletele, iar într-o lună am obținut permisul de conducere, fapt ce i-a șocat pe toți. Soțul nu m-a prea susținut din prima deoarece zicea că o să cheltuim un pumn de bani, ceea ce nu ne permiteam în acel moment. Se gândea că eu nu cunosc limba și că nu am nicio șansă, însă dacă îți dorești ceva cu ardoare, lupți să realizezi. Ceea ce am făcut și eu. În ziua când mi-am ridicat permisul, m-am dus pe bicicletă, iar acasă am venit la volanul mașinii noastre”, ne mai povestește pe o doză de umor tânăra ambițioasă.

Despre Amazon

A devenit șoferiță cu acte în regulă pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, iar Daniela susține că acesta a fost cel mai frumos cadou pe care-l putea primi. A doua zi a luat taurul de coarne și a plecat la compania Amazon, asta după ce a văzut pe un site un anunț de angajare.

„Inițial la toți li se părea că sunt soția unui angajat deoarece majoritatea angajaților, 195 la număr, erau bărbați. După ce am primit permisul de intrare, toți se uitau la mine ca la muzeu. Prima mea comandă a fost pentru 30 de clienți și m-am isprăvit foarte bine cu ea.

Era un job foarte bine plătit, pot spune că câștigam mai bine ca soțul meu. Am lucrat doar nouă luni, iar în tot acest timp am fost răsfățată de colegii mei, care obișnuiau să mă alinte cu bomboane.

O să las modestia la o parte și voi spune că am fost cel mai bun angajat ce avea cele mai multe livrări de pachete, iar timp de jumătate de an am fost pe primul loc în toată Germania.

Colegii mei nu erau invidioși, nu aveau cum pentru că salariul era unul ce ne motiva pe toți ca să venim la serviciu cu plăcere”, ne mai spune Daniela.

Ca să atingă treptele dorite la Amazon și să ajungă în top cel mai bun angajat, moldoveanca noastră și-a arătat dorința de a munci cu ardoare din prima zi.

Primele patru luni a lucrat de la ora 10.00 și până la ora 19.00, iar mai apoi a decis să-și modifice programul de la ora 6 dimineața și până la 12 noaptea. Muncea în două ture pentru că voia să aibă un venit mai mare. Și l-a avut.

De la Amazon la GLS

Iar mai apoi a plecat într-o vacanță mai îndelungată, în Egipt, iar când a revenit la Amazon a fost anunțată că e suspendată pentru o săptămână.

„Și cât am stat acasă, am văzut o ofertă de job la GLS, o companie de livrări. Și cum era aproape de casă, mi-am zis să-mi încerc norocul și să nu pierd timpul în zadar.

L-am contactat pe șeful companiei și am fost angajată a doua zi. La această firmă am lucrat 11 luni. Chiar dacă eram mai puțin plătită ca la Amazon și lucrul era obositor, plusul a fost că eram foarte aproape de casă.

Acum însă am norocul să lucrez într-un salon de frumusețe, patroana căruia este o moldoveancă. Nemțoaicele apreciază serviciile noastre, în comparație cu saloanele a căror angajate sunt chinezoaice ori nemțoaice”, mai povestește tânăra din Șamalia.

Acum ea și soțul ei, angajat la o companie de electricitate din Köln, își doresc foarte mult să devină părinți și speră ca în viitorul apropiat Dumnezeul să le îndeplinească dorința.

Cei doi se văd pe viitor locuind în Germania, țară în care pot să-și realizeze toate scopurile și în care legile sunt făcute de oameni pentru oameni.

Autor: Lena Aftenii

Jurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: