image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Universitățile din Republica Moldova rămân fără studenți: Din 2010 până în prezent, numărul s-a redus în jumătate

Universitățile din Moldova rămân fără studenți. Din 2010, numărul tinerilor care merg la facultate s-a redus la jumătate. Situația s-a remediat parțial în ultimii doi ani, când, din cauza pandemiei, mai mulți studenți au rămas în țară. Este interesantă și evoluția numărului studenților străini care vin să-și facă studiile în Moldova. Aceștia varsă anual în buget aproximativ 100 de milioane de dolari. Constatările îi aparțin analistului economic, Veaceslav Ioniță, care a făcut o sinteză a învățământului superior din Moldova.

În anul 2006, Moldova a avut 128 de mii de studenți. Au urmat 13 ani de scădere continuă a numărului, astfel încât, în 2019, numărul studenților s-a înjumătățit, ajungând la 56 de mii. Analistul economic a identificat doi factori care au condus la scăderea numărului studenților.

„Primul factor, cel mai dramatic și care cel mai tare a lovit în noi este legat de faptul că nu mai avem pur și simplu tineri în țară. Noi am trecut de la destrămarea Uniunii Sovietice și criza aceea economică profundă a dus la o scădere dramatică a numărului de copii nou-născuți. Lucrul acesta îl simțim din 2010 până în prezent. Universitățile sunt primele care au simțit drama reducerii demografice în Republica Moldova. Al doilea factor care a influențat puternic numărul de studenți în universități este migrația tinerilor. În fiecare an, 4500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 19-24 de ani pleacă peste hotare”, susține analistul economic Veaceslav Ioniță.

În consecință are de suferit piața forței de muncă, susține expertul.

„Pe piața forței de muncă, dacă acum 10 ani intrau 423 de mii de cetățeni și dacă împărțim la șase ani, că atât este grupul pe care l-am luat eu, atunci reiese 70 de mii de cetățeni intrau pe piața forței de muncă, acum numărul lor s-a redus la 35 de mii. De fapt, avem o scădere dramatică a numărului de tineri”, afirmă Ioniță.

Totuși, în ultimii doi ani, analistul economic a remarcat o creștere a numărului studenților în sălile de curs cu aproximativ 3 mii. Pandemia, creșterea interesului persoanelor de peste 30 de ani față de studiile universitare, precum și studenții străini care preferă să își facă studiile în Moldova sunt motivele ce a generat această creștere.

„Din cauza pandemiei, foarte mulți tineri nu au avut posibilitatea sau au considerat că efortul este prea mare și în loc să meargă peste hotare la o facultate au rămas în țară. Avem mai mult de o mie de tineri, care în mod obișnuit era să plece peste hotare, dar din cauza pandemiei au rămas în țară. Dar acest factor nu este de lungă durată. Al doilea factor, cât nu ar părea de straniu, sunt cei care salvează în prezent universitățile din țară sunt cei de a doua tinerețe. Numărul de studenți crește din contul celor de peste 30 de ani. Cea mai mare creștere este pe grupul 35 de ani și mai mult”, mai spune analistul economic.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, fiecare al șaptelea student din sălile de curs este venit din afara țării. Acum, în Republica Moldova își fac studiile 4600 de studenți străini - de trei ori mai mulți decât acum 10 ani. Studenții străini asigură anual statul cu 100 de milioane de dolari și, datorită lor, este asigurată existența universităților din țară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: