image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Blinken, despre semnarea cererii de aderare la UE a RM: „Noi sprijinim aspirațiile europene ale Republicii Moldova”

Secretarul de Stat al SUA, Antony J. Blinken, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău că SUA sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova, iar securitatea energetică reprezintă un element critic în meținerea independenței.

„Nu pot să vorbesc eu în numele UE, dar ceea ce pot să spun este că noi sprijinim aspirațiile europene ale Republicii Moldova și aplaudăm tot ce s-a făcut până acum. Aceasta este voința cetățenilor din Republica Moldova și noi susținem această încercare de integrare, dar, bineînțeles, sunt UE și RM părțile acestui acord. Vorbind despre sectorul energetic, este vitală interconectarea voastră și obținerea unei independențe energetice, securitatea energetică este un element critic în menținerea independenței și de aceea dorim să sprijinim Moldova în consolidarea unei securități energetice. Asta o facem atât prin sprijin financiar pentru dezvoltarea alternativelor de surse, aducem și experți tehnici și vom conlucra foarte strâns cu RM pentru a realiza o diversificare mai mare a surselor. (...) Știm ce se poate întâmpla atunci când un stat se bazează prea mult doar pe o sursă sau două, țări care apoi se dovedesc a nu fi un furnizor de încredere, asta vom continua să obținem în prezent și în viitor”, a menționat secretarul de Stat al SUA.

Amintim că Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, după ce Ucraina și Georgia au făcut acest pas.

Noutăţile partenerilor

comentarii: