image
Sursa foto: Jurnal.md

Care ar fi price list-ul în politica din RM; Dodon anunță prețurile de la consilieri sătești până la deputați

Igor Dodon susține că reprezentanții Partidului Șor și ai grupului „Pro Moldova”, condus de Andrian Candu, ar cumpăra consilierii locali din sate, determinându-i să plece din PD, iar prețurile ar fi pentru consilieri de 1000 – 2000 de lei, primarii – cu 10 mii de lei, consilierii raionali – cu 20-30 de mii de lei, iar pe deputați – cu „câteva sute de mii de lei”.

„Cei care încearcă să facă acest trafic de influență pentru a atrage deputați din aceste fracțiuni, atunci când vă veți pomeni cu procurorii alături, să nu vă mirați. Faptul că mergeți acum prin localități, prin sate, prin raioane și dați câte zece mii la un primar, 20 – 30 mii la un consilier raional, noi știm lucrul acesta”, a spus Dodon.

„Banii aceștia nu s-au luat din pod, să propui câteva sute de mii de lei unui deputat. Acesta e un mesaj pentru Procuratură”, a adăugat Dodon.

În ce privește socialiștii, șeful statului se arată convins că aceștia nu se vor lăsa tentați de astfel de oferte și că speră că și PD se va menține intact pentru a nu destrăma actuala majoritate parlamentară.

În context el a enunțat că sunt posibile trei scenarii: va fi păstrată actuala majoritate parlamentară; pleacă încă șase deputați și se formează o nouă majoritate parlamentară de către PAS, Patforma DA, grupul „Pro Moldova” și Partidul Șor. „Aceștia teoretic pot da jos Guvernul, dar va fi practic imposibil să numească alt Guvern”, a presupus Dodon. Și un al treilea scenariu ar fi alegerile parlamentare anticipate.

Anterior vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a negat că ar încerca să cumpere deputați. Totodată aceasta a sugerat în cadrul emisiunii „O nas” de la Jurnal TV, că discuțiile sale telefonice ar fi interceptate. Ea a menționat că l-a abordat pe democratul Nicolae Ciubuc, ca să discute „un proiect referitor la agricultură”. „Cine nu crede să-l întrebe pe Igor Dodon, că el știe totul”, a sugerat Tauber. Ciubuc este unul din deputații care au recunoscut că a fost abordat de Tauber înainte de plecarea celor patru deputați democrați, și ea i-a propus să meargă la o întâlnire la care să discute „mai multe teme”.

Ieri, deputata, Violeta Ivanov, care a plecat din PD la Partidul Șor, s-a arătat deranjată de discuțiile că ar fi plecat în schimbul unor sume bănești. Aceasta a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” că a plecat fiind atrasă de programul Partidului Șor. Totodată deputata a mai sugerat că a luat decizia după ce lunea trecută la ședința formațiunii au răsunat acuzații grave în adresa președintelui, Pavel Filip, că a primit bani de la Dodon, pentru coaliția cu PSRM și că totodată, mai primește astfel de sume lunar, bani care nu ajung în buzunarul partidului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: