image
Sursa foto: modernfarmer.com

Din cauza temperaturilor scăzute din timpul nopții, crescătorii de răsad sunt nevoiți să stea cu materialul săditor în sere

Temperaturile scăzute din timpul nopții le-a dat planurile peste cap crescătorilor de răsad. Deși se vedeau încă acum câteva săptămâni cu marfa pe tarabe, agricultorii stau cu materialul săditor în sere și așteaptă să se mai încălzează, pentru a putea ieși la piață. Între timp, lucrările nu se mai termină.

Soții Vasile și Tatiana Iaconi cresc răsad de aproximativ 30 de ani. În cele patru sere din grădina casei au material săditor de roșii, castraveți, ardei, pepene verde și nu doar.

„Roșiile sunt deja gata. Nu îl grăbim, pentru că timpul este puțin nefavorabil și nu are rost ca lumea să îl cumpere, după care să înghețe. Îl mai ținem puțin. După data de 10 aprilie vom ieși cu el. Anul acesta este mai capricios. Nopțile sunt mai reci. Anul trecut a fost mai cald”, spune Tatiana Taconi, locuitoare a satului Colibași, raionul Cahul.

Prețul răsadului va fi la fel ca anul trecut.

„La o comandă mai mare, va fi și mai ieftin, la vreo trei lei. Dacă mai puțin, atunci va fi 4 - 5 lei. Acesta este un fir de roșie, la prețul de 3 - 5 lei. Se numește Sandolini. Peste o săptămână va fi gata. Acum merge călirea. Omul când îl ia să nu riște cu el. Vedeți că se întunecă. Are și rădăcine bune”, susține femeia.

„Lumea la noi nu dispune de bani ca să mărim prețurile cum dorim. Ar fi de dorit, dacă nu este de unde. Pe unele locuri pandemia ne-a afectat, pe altele nu”, spune și Vasile Colibași.

Dar până vor ieși la piață cu răsad, vând ridiche de primăvară. Un kilogram costă între 25 și 27 de lei.

În Colibași, 70 la sută din săteni se ocupă cu creșterea răsadului. Potrivit datelor ultimului recensământ, oficial, aici locuiesc peste șase mii de persoane.

Noutăţile partenerilor

comentarii: