image
Sursa foto: Jurnal.md

Diacov: „Am avut un rol important în soarta lui Stoianoglo, suntem prieteni buni, am discutat la mine în ogradă”

Fostul Procuror al Municipiului Chișinău l-a lăudat pe Procurorul General al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, în contextul criticilor la adresa Procuraturii Generale, venite din partea mai multor politicieni, în legătură cu plecarea din țară a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Diacov a declarat că Stoianoglo îi este un bun prieten și „nu a încălcat legea niciodată”. Cei doi s-au întâlnit la Diacov în ogradă chiar înainte ca Stoianoglo să câștige concursul pentru funcția de Procuror General.

„Eu cu Stoianoglo, la mine în ogradă, înainte de a câștiga el concursul, am avut o discuție destul de prietenoasă, unul la unul. Noi suntem prieteni foarte apropiați. Eu am jucat un rol important în soarta lui nu o singură dată. Eu știu cum a trecut, unde a trecut și așa mai departe. El a venit și mi-a zis: Ivan Gheorghevici, dumneavoastră mi-ați spus că eu sunt cel mai bun pentru funcția de Procuror General, ați spus-o serios? ... E lungă istoria, nu vreau să mă adâncesc. Eram la ziua vinului, ne-am întâlnit în PMAN, el era cu Irina Vlah, eu umblam că doream să fiu primar al Chișinăului. Atunci Irina Vlah mi-a zis că e mai bine să lupt pentru funcția de Procuror General, iar eu i-am spus că vârsta nu-mi permite, dar este Stoianoglo. Și el a venit la mine acasă, iar eu i-am spus atunci: -Alexandru, când o să intri pe ușa din față a Procuraturii, atunci, pe ușa din spate, fără condiționări, trebuie să plece vreo 20 de acolo. N-a făcut el acest lucru. Sunt nemulțumit, dacă eram eu, cu caracterul meu, cu poziția mea, trebuiau să plece.

Eu nu pot să-l învinuiesc pe Stoianoglo, pentru că el este omul buchiei legii. Cei din platou o să mă întrebe de ce n-a făcut așa sau așa, dacă este omul legii? ... Mi-i greu să răspund. Eu știu că Stoianoglo n-a încălcat legea. Noi acum să-i dăm verdictul lui Stoianoglo, consider că un pic nu-i chiar omenește și nu-i după lege. E de dorit ca Procuratura Generală să dea niște răspunsuri prompte, dar nimeni n-a intrat în pielea lui Stoianoglo să vadă care-i situația reală și care-s posibilitățile”, a declarat Ivan Diacov.

În replică, deputatul Iurie Reniță i-a spus lui Diacov să-și păstreze relația personală cu Stoianoglo, întrucât acest fapt nu înseamnă că Procurorul General este o persoană credibilă.

„Vă sugerez să păstrați minunat relația Dumneavoastră personală și în continuare, el exercită o funcție în stat, iar Procuratura Generală este o instituție fundamentală în R.Moldova, în care, din păcate, Procuratura a fost compromisă atât de mult în regimurile anterioare, încât nu avem motive să avem încredere. Doi ani de zile pe care el deja îi are în această funcție, a avut suficient timp, motive și argumente să acționeze altfel. Nu vreau să merg departe, vă zic despre dosarul Bahamas și vestita pungă neagră. Atunci el s-a antipronunțat, nici măcar nu apăruse secvența video, că el deja a spus că imaginile au fost înregistrate ilegal. Un procuror să procedeze așa? Care este credibilitatea în legătură cu această persoană?”, a declarat Reniță.

Emisiunea poate fi urmărită aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: