image
Sursa foto: Jurnal.md

Pachetul de digitizare a economiei, votat în prima lectură; „Pandemia va trece, dar corupția și birocrația rămân”

Aproape 30 de acte legislative vor fi modificate în scopul depășirii constrângerilor existente care limitează posibilitățile de interacțiune digitală. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege elaborat de Consiliul Economic al prim-ministrului.

Se propune excluderea anumitor proceduri care obligă antreprenorii să se prezinte fizic la Agenția Servicii Publice și, concomitent, includerea prevederilor care ar facilita interacțiunea la distantă. Astfel, înregistrarea și modificarea documentelor va fi posibilă cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.

Adițional se propune recunoașterea doar a semnăturilor electronice avansate calificate din Uniunea Europeană, care ar permite investitorilor existenți să semneze documente în Republica Moldova și să prezinte documente din statele UE.

De asemenea, se permite semnarea contractului de muncă electronic nu doar în cazul muncii la distantă, dar și în celelalte cazuri.

Totodată, reieșind din prevederile legislației UE, se propun amendamente care exclud obligația de notificare și autorizare a actelor la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Adițional, se introduce o gamă largă de posibilități de manifestare a consimțământului persoanelor pentru prelucrarea datelor, care la fel sunt în corespundere cu legislația UE.

„Sub presiunea pandemiei toți am ajuns la concluzia că ar fi fost bine dacă mai multe lucruri erau deja online. Pandemia o să treacă, dar corupția și birocrația o să rămână, dacă nu ne mișcăm. Avem sute de mii de cetățeni în țările UE care pot rămâne conectați cu statul Republica Moldova. Potențiali investitori care pot comunica de la distanță ar putea beneficia de această posibilitate”, afirmă președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, care a prezentat proiectul.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat în lectură finală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: