image
Sursa foto: theaviationist / IMA Media

SUA: Rușii au început antrenamentele cu drone militare iraniene pe care vor să le folosească în războiul din Ucraina

SUA cred că oficialii ruși au început să fie instruiți pentru folosirea dronelor iraniene în ultimele săptămâni, acesta fiind încă un semn că Rusia vrea să cumpere sistemele din Iran pe care intenționează să le folosească în războiul din Ucraina.

„În ultimele săptămâni, oficiali ruși au participat la antrenamente în Iran care fac parte din înțelegerea pentru transferul de drone din Iran în Rusia”, a spus un oficial american pentru CNN. Oficialul a spus că informațiile legate de aceste antrenamente au fost de curând desecretizate, transmite Digi24.

Întrebat luna trecută de reporteri despre posibilul transfer de drone iraniene, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a spus că nu are „niciun comentariu pe această temă”.

Mai multe delegații din Rusia au vizitat un aerodrom din centrul Iranului, începând din luna iunie, pentru a examina dronele militare, potrivit consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și a imaginilor din satelit.

Iranul a început să prezinte dronele Shahed-191 și Shahed-129 oficialilor ruși la baza aeriană din Kashan, la sud de Teheran. Ambele tipuri de dronă au capacitatea de a lansa rachete de mare precizie.

Sullivan a spus luna trecută că SUA consideră că Rusia vrea să cumpere sute de drone din Iran pe care să le folosească apoi în războiul din Ucraina.

Armata ucraineană a folosit în special dronele Bayraktar pentru a distruge posturile de comandă, tancurile și sistemele antiaeriene rusești, în timp ce rușii au folosit dronele Orlan-10, fabricate în Rusia și utilizate în operațiuni de recunoaștere și de război electronic.

În același timp, Ucraina ar dori ca americanii să le livreze drone Gray Eagle, mai puternice decât Bayraktar, însă SUA a privit deocamdată cu reticență transferul lor de teama unei reacții agresive din partea Rusiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: