image
Sursa foto: euractiv.com

Comisar european: Conectarea Republicii Moldova prin autostradă e prioritate a CE

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a spus luni că o conexiune a Republicii Moldova și a Moldovei prin autostradă de restul Uniunii Europene este o prioritate a Comisiei.

Comisarul nu înțelege însă abordarea Guvernului de la București care se ambiționează să realizeze proiectul printr-o concesiune, puțin probabil a avea succes. Guvernul nu a cerut Bruxelles-ului nici măcar banii pentru realizarea unui studiu de fezabilitate.

„O spun cu toată sinceritatea, de aici de pe podiumul Comisiei Europene. Avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Republica Moldova, Moldova, Europa Centrală și de Est”, a spus ea după o întâlnire cu Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Regiunilor.

„Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. Din păcate, am văzut că, în şedinţa de Guvern, Guvernul a anunţat că doreşte să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public-privat. Specialiştii noştri nu sunt confortabili cu această abordare, pentru că înseamnă o deprioritizare a investiţiei”, a continuat comisarul european.

Realizarea autostrăzii Târgu Mureș - Iași în sistem de concesiune este puțin probabilă. Sunt mai multe motive. Relieful este dificil, de munte, crescând costurile de construire a autostrăzii. Traficul nu este unul foarte ridicat și nici puterea de cumpărare nu este suficient de mare astfel încât să fie posibilă recuperarea investiției prin taxa de autostradă. O concesiune a autostrăzii riscă însă să devină subiect de scandal public după cum ultima tentativă de concesionare a unei autostrăzi Comarnic - Brașov s-a soldat cu proteste publice privitoare la sumele ridicate ce ar trebui plătite de România pe perioada concesiunii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: