image
Sursa foto: mediafax.ro

UE include pe lista neagră opt cetăţeni ruşi implicaţi în incidentul din Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din cadrul UE (Coreper) a inclus pe lista neagră alţi opt cetăţeni ruşi implicaţi în incidentul din Strâmtoarea Kerci şi a extins valabilitatea acesteia pentru şase luni, până pe 15 septembrie, a declarat miercuri o sursă diplomatică.

„Ambasadorii celor 28 de state membre ale UE au decis extinderea pentru şase luni a măsurilor privative împotriva celor responsabili pentru încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Lista include, de asemenea, opt persoane responsabile pentru incidentul din Strâmtoarea Kerci”, a afirmat acesta.

El a menţionat că decizia va fi aprobată de Consiliul UE şi va intra în vigoare în prima săptămână a lunii martie. Numele celor opt cetăţeni ruşi adăugaţi la această listă vor fi, de asemenea, cunoscute la începutul lunii martie, scrie mediafax.ro.

Cei care au fost incluşi pe lista neagră vor primi interdicţie de a călători în spaţiul UE şi li se va interzice accesul la sistemul bancar din UE. După extinderea sa, această listă neagră va cuprinde 171 de persoane, inclusiv cetăţeni ruşi şi ucraineni, şi 44 de entităţi juridice, în special agenţii guvernamentale şi unităţi militare ale republicilor autoproclamate Donetsk şi Lugansk. Lista este prelungită de două ori pe an - până pe 15 martie şi până pe 15 septembrie.

În luna noiembrie, Moscova a reţinut trei nave militare ucrainene şi echipajele acestora în Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră, incident care a alimentat tensiunile existente deja între cele două ţări. Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: