image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul de Externe solicită explicații după ce Dodon și-a filmat emisiunea în sediul Ambasadei RM la Moscova

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, care și-a păstrat emisiunea online din perioada președinției, inclusiv denumirea de atunci ”Președintele Răspunde”, a înregistrat noul video-blog la Moscova. Și nu oriunde, ci chiar în sediul Ambasadei Republicii Moldova din capitala Federației Ruse.

La solicitarea făcută de Jurnal TV, Ministerul de Externe s-a autosesizat și ne-a comunicat că Igor Dodon nu a solicitat permisiunea de a folosi sediul misiunii diplomatice în scopuri personale. Cei de la MAE ne-au mai spus că i-au solicitat explicații ambsadorului Vladimir Golovatiuc.

„Astăzi facem următorul episod al emisunii ”Președintele Igor Dodon răspunde” de la Moscova. Știți că sunt într-o vizită de lucru aici, în Federația Rusă. De aceea, astăzi, de la Mosocova, din Ambasada noastră, a Republicii Moldova din Federația Rusă, o să abordăm cele mai actuale teme care au fost pe parcursul acestei săptămâni”, a spus Dodon.

În cadrul video-blogului, Igor Dodon, care ne deține nicio funcție stat, fiind doar șeful unui partid, s-a filamt alături de drapelul Republici Moldova, care este simbol al statului.

Am contactat Ministerul de Externe și ulterior am expediat o solicitare de infromații în care am întrebat în ce condiții cetățenii moldoveni, fără funcții de răspundere, pot folosi spațiul misiunilor diplomatice în scopuri personale sau de partid și dacă au mai avut loc astfel de filmări pe teriotoriul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova? De asemenea, am întrebat cine anume i-a acordat permisiune cetățenului Igor Dodon de a folosi spațiul interior al Ambasadei din capitala Rusiei? Nu în ultimul rând, ne-am interesat dacă acest gest constituie sau nu un abuz și ce măsuri vor fi întreprinse în raport cu amabasadorul Vladimir Golovatiuc? Iată ce răspuns am primit:

„Cu referire la adresarea postului Jurnal TV, Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe informează că nu a recepționat o solicitare privind realizarea unui vlog de la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă din partea politicianului din adresa Dumneavoastră. Totodată, MAE s-a autosesizat din materialul video publicat pe rețelele sociale și a solicitat explicațiile de rigoare de la misiunea noastră diplomatică de la Moscova”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

Vladimir Golovatiuc este fost deputat socialist. El a preluat funcția de amabasador al Republicii Moldova la Moscova pe 18 decembrie 2020. Peste exact trei luni, la 18 martie curent, acesta a acceptat să fie candidatul majorității parlamentare PSRM-Șor la funcția de premier.

Jurnal TV a făcut uz de posibilitățile tehnice pentru a discuta despre aceasta cu Golovatiuc și Dodon, dar până la ora difuzării știrii aceștia nu ne-au explicat cum a fost posibilă filmarea emisiunii de partid la sediul Ambasadei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: