image
Sursa foto: Hepta

Eclipsă totală de Lună la noapte! La ce oră va fi vizibilă Super-Luna Sângerie

Un fenomen spectaculos va putea fi observat la noapte pe cer, dacă e senin. În noaptea de 20 spre 21 ianuarie va avea loc așa-numitul fenomen „SuperLuna sângerie a lupului”, o combinaţie între o eclipsă totală de Lună şi o SuperLună, care va fi vizibil în America de Nord şi de Sud, în anumite părţi din Europa şi puţine regiuni din Asia.

Fenomenul începe la ora 4:36, ora Republicii Moldova, iar maximul se va produce luni dimineaţă, la ora 7:12, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele.

Pe teritoriul RM, eclipsa totală de Lună începe pe 21 ianuarie, de la ora 04:36, moment marcat de intrarea Lunii în penumbra Pământului. La ora 05:34 vor începe să fie vizibile schimbări ale discului Lunii. La această oră, Luna se va afla în vest, la 20° înălţime faţă de orizont. Cel mai spectaculos moment al fenomenului va avea loc în faza de totalitate ce începe la ora 06:41. Maximul va fi atins la ora 07:12 şi se va încheia la 07:43.

Fenomenul se va încheia în jurul orei 8, când discul Lunii va începe să iasă din umbra Pământului.

„Există aproximativ o eclipsă totală de Lună în fiecare an”, a declarat Walter Freeman, fizician din cadrul Universităţii Syracusa. El a adăugat că eclipsele de Lună nu au loc atât de des deoarece orbita Lunii este uşor înclinată, aşadar, „de obicei când Luna este plină, umbra Pământului trece fie puţin mai sus sau mai jos de satelitul natural”. De aceea, majoritatea lunilor din an nu au o eclipsă de Lună. Super-Luna Sângerie din 21 ianuarie va avea loc în această perioadă deoarece Luna va trece prin partea superioară a umbrei Pământului.

Numele "Lună sângerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea - un roşu portocaliu - pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Nuanţa roşiatică este rezultatul împrăştierii şi refractării luminii solare prin atmosfera terestră pe măsură ce Luna trece prin umbra Pământului în timpul unei eclipse totale de Lună.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiştilor date privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei şi altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem „citi” particularităţile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite şi pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarţei lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele sau Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că cele două corpuri cereşti erau mâncate de vârcolaci.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: