image
Sursa foto: AFP

Indonezia: un robot realizat din vechituri dezinfectează străzile și ajută bolnavii de COVID

Un robot construit pentru amuzament de mai mulți săteni din Indonezia, ajutați de câțiva oameni de știință, și-a găsit o nouă utilizare pe timpul pandemiei - să aducă mâncare și, eventual, un zâmbet locuitorilor aflați în izolare după ce au fost depistați cu coronavirus.

Robotul, făcut din obiecte de uz casnic folosite - aparate de gătit, tigăi, un monitor vechi, a fost botezat Delta, după varianta coronavirusului care face ravagii în Indonezia.

Cu varianta Delta și numărul în creștere al cazurilor de COVID, am hotărât să folosesc robotul în folos public, la activități de dezinfectare, livrare de mâncare sau alte nevoi pe care le au cei aflați în stare de izolare”, a declarat Aseyanto, 53 de ani, liderul echipei care a dezvoltat robotul.

Capul robotului este făcut dintr-un aparat de gătit orez și este operat de la distanță, cu o telecomandă. Este unul dintre cei câțiva roboți construiți în satul Tembok Gede, cunoscut în regiune pentru felul creativ în care folosește tehnologia.

După ce ajunge la casa unui localnic aflat în izolare, difuzorul robotului emite salutul „Assalamu’alaikum” (Pacea fie cu tine), urmat de mesajul „Am o livrare. Să te faci bine repede”.

Satul Tembok Gede aparține de orașul Surabaya, capitala provinciei Java de Est, al doilea cel mai mare oraș din Indonezia, puternic lovit de un nou val de infectări cu coronavirus.

„Robotul Delta este foarte simplu. Când l-am făcut, am folosit obiecte uzate din jurul nostru”, a mai spus Aseyanto.

Partea de jos este o mașină de jucărie”, a explicat un alt membru al echipei, inginerul Benazir Imam Arif Muttaqin.

Pe post de tors, constructorii au montat un monitor vechi de calculator, iar în partea din spate se află un rezervor umplut cu o soluție cu care Delta dezinfectează străzile.

Indonezia: un robot realizat din vechituri dezinfectează străzile și ajută bolnavii de COVIDrobot
Indonezia: un robot realizat din vechituri dezinfectează străzile și ajută bolnavii de COVIDIndonezia: un robot realizat din vechituri dezinfectează străzile și ajută bolnavii de COVID

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: