image
Sursa foto: mediafax.ro

Erdogan amenință că va trimite milioane de refugiați în Europa dacă ofensiva turcă în Siria este catalogată drept o invazie

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va trimite milioane de refugiați sirieni în Europa, după ce a fost criticat pentru declanșarea ofensivei militare în nordul Siriei, o regiune controlată de kurzi, relatează The Telegraph.

În timpul unui discurs susținut în Parlamentul de la Ankara despre desfășurarea de forțe din a doua zi a incursiunii turce în Siria, Erdogan a declarat că va genera o nouă criză a refugiaților în cazul în care Uniunea Europeană califică atacul drept o „invazie”.

„Hei, UE, trezește-te. Repet: dacă vei considera că operațiunea noastră este o invazie, misiunea noastră este simplă: vom deschide granițele și vom trimite 3,6 milioane de migranți la tine”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, conform The Telegraph.

Reacția președintelui turc vine după ce un grup, care militează pentru respectarea drepturilor omului în Siria, a anunțat că aproape 100.000 de civili au fost strămutați cu forța, după ce Turcia a declanșat miercuri după-amiază atacul aerian asupra zonelor strategice, controlate de kurzi. Mai multe convoaie de mașini, care transportau civili, s-au îndreptat joi dimineață spre orașele Hasekah și Tel Temir pentru a fugi din calea conflictului.

Turcia a anunțat că vrea să creeze o „zonă sigură” de-a lungul frontierei siriene, iar armata sa a preluat controlul asupra principalelor obiective încă din prima zi a ofensivei. „Comandourile noastre eroice, mobilizate în Operațiunea Primăvara Păcii, continuă să avanseze la est de râul Eufrat”, a anunțat Ministerul turc al Apărării, într-un mesaj pe Twitter.

În schimb, Forțele Democratice siriene (SDF), conduse de kurzi, au anunțat că au respins un atac al armatei turce asupra orașului Tel Abyad și au catalogat drept „false” informațiile potrivit cărora militarii turci avansează la est de Eufrat, scrie libertatea.ro.

Martorii spun, însă, că au existat schimburi de focuri în apropiere de Ras al Ain, o localitate frontalieră considerată o zonă cheie pentru ofensiva turcă. Mai mult, reprezentanții SDF au spus că au fost atacați de o grupare a Statului Islamic care a profitat de ofensiva turcă. Cinci luptători ISIS au fost uciși, joi dimineață, după ce au încercat să atace forțele de securitate în satul Tweimiyeh, situat la granița cu Turcia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: