image
Sursa foto: europalibera.org

Mandatul emis pe numele avocatei Ana Ursachi a fost menținut la Curtea de Apel Chișinău

Mandatul emis pe numele avocatei Ana Ursachi a fost menținut la Curtea de Apel Chișinău. Judecătorii au respins astăzi recursul apărării, iar decizia este irevocabilă. Solicitarea procurorilor este argumentată de un dosar redeschis după 20 de ani. Ursachi afirmă că s-a așteptat la o asemenea hotărâre și că este pregătită să ajungă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Decizia primei instanțe a fost pronunțată pe 29 martie, după ce demersul procurorului a fost examinat mai bine de un an. Apărătorii s-au adresat la Curtea de Apel, invocând faptul că în timpul procesului au fost comise mai multe abateri.

Avocata Ana Ursachi, care se află peste hotare, afirmă că judecătorii și procurorii au intrat în cârdășie cu actualul regim.

Precizăm că avocații Anei Ursachi au depus o cerere de recuzare a completului de la Curtea de Apel, care ulterior a fost respinsă. Procurorul de caz a refuzat să vorbească în fața camerelor, însă le-a spus jurnaliștilor că urmează să decidă dacă o va anunța în căutare internațională pe Ana Ursachi. Contactată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău l-a citat pe judecătorul raportor, care a respins acuzațiile. Ion Bulhac a precizat că a studiat dosarul și a emis o decizie legală.

La sfârşitul lui 2016, Procuratura Generală a redeschis un dosar, în care Ana Ursachi este bănuită de complicitate la omor. Infracțiunea ar fi fost comisă în 1997 de către un individ, care ar fi mințit mai multe persoane și le-ar fi lăsat fără apartamente. Avocații Anei Ursachi spun că anchetatorii ar încerca să determine victimele escrocului să declare că şi Ursachi era implicată în această schemă. Apărătoarea afirmă că nu are nicio implicare şi că nu îi cunoaşte pe cei care pretind, într-un filmuleţ apărut în presă, că sunt vecinii ei şi martori la crimă. În prezent, dosarul se află la faza de urmărire penală și nu se cunoaște când va fi expediat în judecată. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe cu privire la reluarea urmării penale în privința apărătoarei. Anterior, un grup de eurodeputați s-a declarat indignat de persecuțiile politice, înregistrate în ultima perioadă, și a expediat o scrisoare procurorului general Eduard Harunjen. Demersul îi vizează pe avocata Ana Ursachi, judecătoarea Domnica Manole, activiștii Alexei Alexeev și Alexandru Machedon, dar și pe alții. Harunjen nu a comentat mesajul europarlamentarilor. Un caz similar este al avocatului lui Platon, Ion Crețu, pe numele căruia, la fel, a fost emis mandat de arestare. Precizăm că atât Ursachi, cât și Crețu sunt avocații lui Veaceslav Platon. Afaceristul a declarat în repetate rânduri că vinovat de furtul bancar este șeful PD. Într-un interviu apărut în presă, Plahotniuc a respins acuzațiile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: