image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Spirite încinse în Parlament din cauza indexării semianuale a pensiilor: Dodon a făcut promisiuni, dar nu le poate îndeplini

Proiectul de lege care instituie indexarea semianuală a tuturor pensiilor a provocat astăzi dezbateri încinse în Parlament.

Potrivit proiectului, la 1 aprilie coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare constituie inflaţia înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Opoziția acuză că noul mecanism, votat astăzi în prima lectură de legislativ, va duce la micșorarea pensiilor pentru cea mai săracă categorie de populație.

Proiectul de lege instituie indexarea semianuală a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea lor, precum şi a venitului lunar minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social.

„Avem un Guvern care la fiecare trei luni schimbă opinia. Vine cu propuneri care, în loc să avantajeze pensionarii, le micșorează pensiile. Motivul este banal: bani nu-s. S-au făcut mai multe promisiuni, iar acum nu pot fi îndeplinite. Dodon să lăuda în august că indexarea va fi de două ori pe an, iar acum vine cu o indexare de două ori mai mică”, a menționat Dan Perciun.

„Nu vom vota acest proiect. Această indexare nu este suficientă. Vom veni cu un proiect care va propune o indexare diferențiată”, a spus Andrian Candu.

„Vedem că Guvernul tehnocrat, dacă este docil, își încalcă propriile proiecte cu care au venit acum câteva luni. În decembrie am votat indexarea de două ori a pensiilor pentru cei mai săraci pensionari. Era un deziderat pentru Platforma DA și nu ne-a păsat dacă pentru unii e în scop electoral. Nu știm care va fi inflația vara. De regulă, prețurile scad în această perioadă. Este vădită micșorarea gradului de protecție pentru pensionari. Înainte de a ridica mâna, gândiți-vă ce faceți”, a adăugat Alexandru Slusari.

„De ce mințiți că, în baza proiectului nou, cea mai săracă pătură a populației va primi pensii mai mari? Din contră, cei 400 de mii de pensionari vor primi pensii mai mici, așa arată matematic”, a spus și Dinu Plângău.

„Multă lume va trebui să meargă la școală, în special cei care manipulează”, a ținut să intervină președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi.

Deputații PSRM și PD au avut cuvinte de laudă pentru proiectul Guvernului.

„În sfârșit, Guvernul a venit cu un asemenea proiect. Nu-mi amintesc să fi venit alte Guverne cu o dublă indexare. Asta crește încrederea în sistemul de pensionare. Guvernul face pași, poate și sunt de melci. Anterior nu a fost nicio reformă în acest sector. Oamenilor nu le pasă de procente, ci câte servicii și produse vor putea achita”, a menționat Vladimir Odnostalko.

„Suntem mari meșteri la împărțirea banilor. Nimeni nu a pus întrebarea cum să facem mai mulți bani. Trebuie să avem o înțelegere ca doar Guvernul să vină cu propuneri cu privire la pensii, adaosuri. Vom vota acest proiect. Vom avea amendament, dacă inflația va fi mai mică de 5% să fie păstrat un anumit procent la indexare. Foarte multă gălăgie. Să ne limităm po delu”, a spus Dumitru Diacov.

Potrivit calculelor ex-ministrului Finanțelor, Natalia Gavrilița, dacă proiectul votat la sfârșitul anului trecut prevedea că, în condițiile unei inflații de 6%, indexarea pentru cei cu pensii mici ar fi fost de 12%, noile reguli stabilesc o indexare la 1 octombrie cu 3% și la 1 aprilie cu alte 3%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: