image
Sursa foto: jurnal.md

Situația dramatică a moldovenilor blocați în Spania din cauza pandemiei: „Am rămas fără muncă, nu avem cu ce plăti chiriile”

„Am rămas fără muncă, nu avem cu ce plăti chiriile. Altă ieșire din situație nu avem decât să ne întoarcem în țară”. Este mărturia unui cetățean moldovean blocat în Spania din cauza pandemiei de COVID-19. În cadrul unei intervenții la Jurnal TV, Marin Coșciug a cerut ajutorul autorităților din numele mai multor moldoveni aflați într-o situație de-a dreptul dramatică.

„Ne-am adresat la ambasada noastră din Spania. Am vorbit cu doamna ambasador. Am făcut o listă cu moldovenii de aici care vor să plece acasă. Ea ne-a spus că nu știe când va fi cursă din Barcelona spre Chișinău”, a menționat Marin Coșciug, menționând că în această situație sunt cel puțin 180 de cetățeni RM.

Mai grav este că mulți dintre moldovenii blocați în Spania au rămas fără bani și nici nu ar avea cu ce plăti dacă ar fi organizată o cursă charter spre Chișinău.

„Bani nu sunt alocați pentru a ne pune la dispoziție o cursă. Foarte mulți moldoveni nu au bani. Sunt femei cu copii mici, femei însărcinate, turiști blocați. Am pe zi sute de apeluri: „Înregistrați-mă vă rog, am copil mic, nu am bani și sunt blocat în sudul Spaniei. Trenurile nu circulă, autocarele nu circulă. Ce facem?”. Acum autoritățile spaniole sunt preocupate de ai lor”, a adăugat Marin Coșciug.

Bărbatul a făcut apel către președinte, premier și deputați să se implice pentru a găsi o soluție în cazul moldovenilor blocați în Spania.

„Avem o mare rugăminte. Să ne aloce bani pentru o cursă charter. Nu suntem doar noi, sunt foarte mulți moldoveni care vor acasă”, a mai spus Marin Coșciug.

Bilanțul cazurilor de coronavirus din Spania a suferit o creștere alarmantă în ultima perioadă, situația fiind una similară Italiei, cel mai grav afectat stat din lume. Astfel, Spania a înregistrat 738 de decese doar în ultimele 24 de ore, iar numărul total a ajuns la peste 3.400, peste cel înregistrat de China, țară de unde a pornit pandemia de coronavirus și care are cel mai mare număr de cazuri înregistrate.

comentarii: