image
Sursa foto: Jurnal.md

Siegfried Mureșan: „RM riscă să piardă cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară oferită de UE”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan reiterează că Guvernul RM riscă să piardă cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În luna iulie expiră termenul la care autoritățile de la Chișinău mai pot primi tranșa a doua și a treia din acest sprijin oferit de Uniunea Europeană.

Miercuri a avut loc reuniunea Biroului Comitetului parlamentar de asociere UE - Republica Moldova.

În context europarlamentarul a cerut lămuriri din partea reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate în îndeplinirea condițiilor agreate pentru accesarea acestor tranșe. „Una dintre reformele necesare este reforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde modificările trebuie să fie în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. Conform noilor prevederi legislative, membrii CSM pot fi aleși din rândul profesorilor de drept, fiind desemnați de membrii Parlamentului Republicii Moldova. În acest context este important ca majoritatea în CSM să fie formată de membri ai sistemului judiciar, nu de academicieni numiți politic de Parlament”, menționează Sigfried Mureșan într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

„Noi, Uniunea Europeană, suntem un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova, însă sprijinul nostru depinde de progresele pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le înregistreze, în special în domeniul justiției. Înregistrarea unor progrese privind reforma CSM va spori șansele Republicii Moldova de a beneficia de sprijin financiar din partea UE”, mai spune europarlamentarul.

În context el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de cazuri COVID-19 care se înregistrează zilnic în Republica Moldova. Europarlamentarul român observă că odată cu măsurile de relaxare, autoritățile nu au reușit să gestioneze corespunzător evoluția pandemiei. „Am spus parlamentarilor din Republica Moldova că măsurile de relaxare timpurie sunt riscante atât timp cât numărul de cazuri de infectare nu scade semnificativ. Relaxarea trebuie să se facă prudent, pas cu pas și în paralel cu alte măsuri de protecție”.

Sigfried Mureșan a mai menționat că Parlamentul European dorește să aloce sprijin suplimentar în lupta împotriva COVID-19 și a recomandat parlamentarilor din Republica Moldova că, dacă au nevoie de sprijin suplimentar de la nivel european sau din partea statelor membre ale Uniunii Europene, să ceară acest ajutor.

Până în prezent sprijinul pe care Republica Moldova l-a primit de la începutul acestei crize din partea Uniunii Europene și a țărilor sale membre, printre care și România, a contribuit semnificativ la gestionarea evoluției pandemiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: