image
Sursa foto: MSMPS

În august-septembrie se așteaptă un nou val de Covid în RM; „Delta face ravagii în lume, vaccinarea este unica soluție”

La finele acestei veri se așteaptă o creștere a numărului de cazuri de Covid. Riscul de infectare cu noile tulpini este foarte ridicat, întrucât este perioada estivală și oamenii călătoresc în număr mare, a menționat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv, în cadrul unei conferințe de presă organizată azi de Ministerul Sănătății.

În ultimele șapte zile, peste 56.000 de doze de vaccin au fost administrate în Republica Moldova, ceea ce reprezintă o majorare cu peste 12% comparativ cu săptămâna precedentă. Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate 803.049 de doze. Asta înseamnă o rată totală de imunizare de 14,3%.

Potrivit MSMPS, peste 84 % din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora.

În total, până în prezent, au fost raportate 1 434 reacții adverse, dintre care 93% cu forme ușoare, 6,9% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sunt femei și 53% sunt bărbați. 

Cea mai mică rată de vaccinare, de aproape 6% – 8%, se înregistrează în raioanele Taraclia, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga. La fel, o rată redusă se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

„Observăm o creștere a cazurilor de COVID-19 în toată lumea, ceea ce înseamnă și un risc sporit pentru Republica Moldova. Totodată, în ultima perioadă, înregistrăm alte variante noi, precum tulpina Delta sau Lambada, care provoacă forme grave și decese. Vaccinarea e singura soluție pentru a fi în siguranță, de aceea oamenii trebuie să se grăbească și să se vacineze cu vaccinurile disponibile în țară, toate sunt sigure și eficiente”, a declarat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: