image
Sursa foto: europalibera.org

Filip, la Washington, sub tirul criticilor privind invalidarea alegerilor: Presarea justiției ar fi însemnat dosar penal

Premierul Pavel Filip a declarat în timpul unei dezbateri la Washington că Guvernul său este afectat și el de decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului. Dar Filip a afirmat că autoritățile politice nu aveau pârghii pentru a influența justiția, scrie Europa Liberă.

Vorbind la dezbaterea găzduită de Institutul Păcii din Statele Unite, el a respins drept „pripite” concluziile că PD ar avea de câștigat în urma invalidării. Dimpotrivă, a acuzat opoziția care protestează în stradă că ar căuta să obțină „dividende politice” înaintea apropiatelor alegeri parlamentare.

Filip a spus că și el are „multe întrebări” în legătură cu deciziile de invalidare, care ar arăta că „nu totul este bine în sistemul de justiție” în ciuda anilor de reforme.

„Nu văd logica acestor acțiuni (ale justiției) și cred că clasa politică folosește ceea ce s-a întâmplat în scopuri politice, pentru a acumula dividende înaintea alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc la sfârșitul acestui an”, a spus Filip.

Presat de reprezentanți ai diasporei și de corespondentul Europei Libere, Mike Eckel, să precizeze pe cine are în vedere, prim-ministrul a evitat un răspuns tranșant. Dar Filip a spus că numai nu guvernul său are de câștigat de pe urma „acestei decizii nefericite”.

Tot în consonanță cu Plahotniuc, Filip a mai afirmat că, după verdictul primei instanțe de invalidare a scrutinulu,i a fost contactat de către „reprezentanți ai partenerilor externi” cu sugestia că autoritățile mai au timp să repare această decizie „catastrofală” în timpul examinării cauzei la Curtea de Apel.

Dar Filip spune că a respins orice intervenție. „Ce trebuie să fac eu ca prim-ministru..., să telefonez judecătorul, să merg în instanță?... Petru că dacă începi să faci presiuni asupra instanței de judecată, acesta automat este un dosar penal”, a spus Filip.

Opoziția afirmă, însă, contrariul, spunând că, în realitate, puterea politică ar fi forțat de la bun început justișia să invalideze scrutinul, încă din prima instanță.

Plahotniuc și PD au „strangulat democrația, prin intermediul unor judecători corupți”, a spus Năstase marți dimineața, în timpul unor noi proteste la Chișinău. El și Sandu au promis „continuarea luptei” pentru a opri ceea ce numesc „regimul micului dictator”, avându-l în vedere pe liderul PD.

Filip care este prim-vicepreședinte al PD a dat asigurări că Guvernul său va respecta libertatea de exprimare a celor care protestează în stradă contra invalidării alegerilor din Chișinău.

Însă, Filip a folosit dezbaterile de la Washington pentru a critica la rândul său opoziția, acuzând-o că ar denigra puterea în străinătate. Primul ministru a spus că a „obosit” de acuzațiile opoziției la adresa PD despre „capturarea” instituțiilor statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: