image
Sursa foto: EP

Europarlamentar, despre aşa-numitele donaţii raportate de unele partide din RM

Donaţiile de milioane din partea persoanelor fizice, raportate de unele partide politice din Republica Moldova, în condiţiile unor salarii mizere, trezesc suspiciuni la nivelul Parlamentului European. Nu este firesc ca o persoană să-şi doneze salariul său pentru 20 de ani unui partid politic, consideră europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedinte al Comisiei pentru Bugete, care conduce o delegaţie aflată în aceste zile la Chişinău.

Donaţiile de milioane din partea persoanelor fizice, raportate de unele partide politice din Republica Moldova, în condiţiile unor salarii mizere, trezesc suspiciuni la nivelul Parlamentului European. Nu este firesc ca o persoană să-şi doneze salariul său pentru 20 de ani unui partid politic, consideră europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedinte al Comisiei pentru Bugete, care conduce o delegaţie aflată în aceste zile la Chişinău.

„Finanţarea partidelor politice trebuie să fie transparentă şi conformă cu nivelul de venituri pe salarii din Republica Moldova. Membrii delegaţiei noastre au spus foarte clar autorităţilor din Republica Moldova: este de neînţeles cum o persoană fizică poate dona unui partid în campania electorală până la de 20 de ori mai mult decât salariul mediu pe economie. Vreau să vă spun foarte clar, eu nu aş dona salariul meu pe 20 de ani niciunui partid politic şi nu cunosc niciun om cinstit care ar face acest lucru. Într-un stat în care venitul mediu este de 2500 de euro anual, nu este firesc ca persoană fizică să poţi dona până la la aproximativ 52 de mii de euro pe an.

De asemenea, eurodeputaţii spun că susţinerea financiară a campaniilor electorale trebuie făcută doar prin transfer bancar. 

Declaraţiiile vin în contextul în care partidele din Republica Moldova şi-au publicat recent rapoartele financiare pentru 2017. Ca şi anul trecut, campion la atragerea donaţiilor a fost PD - peste 38 de milioane de lei, dintre 30 de milioane de lei din patea membrilor de partid, iar circa 8 milioane de lei din partea persoanelor fizice. 

În 2006, PD a fost finanţat cu 42 de milioane de lei, provenite de la 2.285 de persoane. Acest număr este de două ori mai mare decât totalul donatorilor altor nouă partide din Moldova luate împreună.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: