image
Sursa foto: usatoday.com

Ţigările electronice cresc cu o treime riscul de boli pulmonare

Folosirea ţigaretelor electronice creşte masiv riscul de a dezvolta afecţiuni pulmonare cronice, precum astmul şi emfizemul, afirmă o echipă de cercetători americani într-un studiu publicat recent.

Publicat în American Journal of Preventive Medicine, studiul este printre primele care indică potenţialele efecte nocive pe termen lung ale ţigărilor electronice, care sunt adesea promovate ca o alternativă mai sigură la utilizarea tutunului şi o modalitate care îi ajută pe fumători să renunţe la acest viciu.

Cercetătorii au descoperit că ţigările electronice cresc cu o treime riscul de a dezvolta o boală pulmonară în comparaţie cu persoanele care nu au fumat sau vapat niciodată. Pentru adulţii care foloseau atât ţigarete electronice, cât şi ţigări cu tutun, riscul era chiar mai mare, potrivit Reuters.

Studiul a fost dat publicităţii într-o perioadă în care Statele Unite se confruntă cu o criză a utilizării ţigărilor electronice de către tineri. Potrivit datelor Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, mai mult de 27,5% dintre elevii de liceu din Statele Unite utilizează dispozitive de vapat, în creştere faţă de 2018, când nu se înregistrau mai mult de 20,7% utilizatori.

„Ţigările electronice sunt promovate ca nefiind periculoase, ceea ce nu este adevărat”, a afirmat Stanton Glantz, director al Centrului pentru Cercetare şi Educaţie în Controlul Tutunului de la Universitatea din California, San Francisco.

Risc triplu pentru cei care fumează ţigări clasice, dar şi electronice

Cercetarea a fost realizată de Glantz şi de către echipa sa care au utilizat date provenite de la 32.000 de adulţi cuprinşi în raportul realizat de CDC Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), care monitorizează consumul de tutun şi ţigări electronice, precum şi în noile cazuri de boli pulmonare diagnosticate în perioada 2013-2016.

Niciunul dintre indivizii analizaţi nu suferea de vreo afecţiune pulmonară la începutul studiului. Trei ani mai târziu, cercetătorii au descoperit că persoanele care utilizau ţigaretele electronice prezentau un risc de circa 30% de a dezvolta afecţiuni pulmonare, precum astm, bronşită şi emfizem sau boală pulmonară obstructivă cronică (COPD), spre deosebire de cei care nu au fumat niciodată sau nu au utilizat ţigaretele electronice.

Cei care fumau ţigări prezentau un risc de aproximativ două ori mai mare de a dezvolta afecţiuni pulmonare cronice în comparaţie cu cei care nu fumau. În cazul celor care fumau ţigări clasice şi ţigarete electronice, riscul era aproape triplu, a indicat studiul.

„Toţi, inclusiv eu, tind să creadă că ţigările electronice sunt asemenea ţigărilor, dar nu la fel de rele. Dacă înlocuieşti de câteva ori ţigaretele electronice cu cele clasice, probabil este mai bine", a adăugat Glantz. „Se dovedeşte că este mai rău. Ţigările electronice presupun riscuri unice în ceea ce priveşte afecţiunile pulmonare”, a precizat cercetătorul.

Studiile precedente au analizat doar o parte a populaţiei la un anumit moment, astfel că actuala cercetare este considerată mult mai solidă deoarece analizează riscurile pentru plămâni de-a lungul timpului, a afirmat Robert Tarran, psiholog şi expert în „vaping” la Facultatea de Medicină a Universităţii Carolina de Nord.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: