image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Plafonarea taxelor locale, votată de PSRM-Șor, a fost declarată neconstituțională la sesizarea Platformei DA

Curtea Constituțională a anulat plafonarea taxelor locale, stipulată în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Curtea s-a pronunțat la sesizarea președintelui interimar al Platformei DA, Dinu Plângău.

Sesizarea viza modificările aduse de majoritatea parlamentară PSRM-Șor la finele anului 2020 la Legea nr. 257 privind excluderea și plafonarea taxelor locale.

Dinu Plângău a argumentat că această modificare ar diminua considerabil independența financiară a autorităților locale. În plus, modificarea la lege nu fusese consultată cu reprezentanții autorităților locale și încalcă prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale.

„În 2019, Platforma DA a reușit promovarea modificărilor la legea finanțelor publice locale ce au permis redistribuirea impozitelor persoanelor fizice în bugetele locale, prin care orașelor le reveneau 50% din acestea, iar satelor - 100%. În rezultatul modificărilor noastre, bugetele locale au primit cu aproape 700 milioane de lei mai mult doar în 2020. Din păcate, în acest an, Ministerul Finanțelor ignoră parțial această normă și nu transferă mijloacele financiare în fondul de echilibrare”, a declarat Dinu Plângău.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Noutăţile partenerilor

comentarii: