image
Sursa foto: cnbc.com

Marea Britanie promite un miliard de lire sterline ca ajutor militar pentru Ucraina

Noua finanțare reprezintă o creștere semnificativă față de asistența militară de 1,3 miliarde de lire sterline oferită deja, Boris Johnson afirmând că sprijinul britanic a „transformat apărarea Ucrainei” împotriva atacului rusesc. Truss a declarat că „prioritatea absolută” a guvernului este de a ajuta Ucraina să câștige războiul.

Promisiunea unui sprijin militar suplimentar vine după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe liderii NATO să facă mai mult pentru a ajuta țara sa să reziste invaziei lui Putin. În cadrul summitului NATO de la Madrid, care se încheie joi, Marea Britanie a promis finanțare pentru capacități care includ sisteme sofisticate de apărare aeriană, drone și echipamente de război electronic.

Oficialii britanici au declarat că echipamentul reprezintă primul pas pentru a permite Ucrainei să meargă dincolo de apărare și să desfășoare operațiuni ofensive împotriva forțelor terestre rusești pentru a recupera teritoriul pierdut.

Vladimir Putin este un „dictator îngrozitor”, iar trupele sale trebuie să fie scoase din Ucraina, a declarat ministrul de externe Liz Truss, în timp ce Marea Britanie s-a angajat să contribuie cu încă un miliard de lire sterline la efortul de război.

Secretarul de stat pentru afaceri externe a declarat: „Nu l-am întâlnit pe Vladimir Putin, nu cunosc motivația pentru care a dus acest război îngrozitor.Tot ceea ce știu este că trebuie să facem din oprirea acestui război și din împingerea lui Vladimir Putin și a trupelor rusești în afara Ucrainei prioritatea noastră absolută”.

Conform Aleph News, premierul Johnson a declarat: „Brutalitatea lui Putin continuă să ia vieți ucrainene și să amenințe pacea și securitatea în întreaga Europă. Pe măsură ce Putin nu reușește să obțină câștigurile pe care le-a anticipat și le-a sperat și inutilitatea acestui război devine clară pentru toți, atacurile sale împotriva poporului ucrainean sunt din ce în ce mai barbare. Armele, echipamentele și instruirea din Marea Britanie transformă apărarea Ucrainei împotriva acestui atac. Și vom continua să susținem fără rezerve poporul ucrainean pentru a ne asigura că Putin eșuează în Ucraina.”

Marea Britanie își contabilizează sprijinul pentru Ucraina în cadrul cheltuielilor sale de apărare, ducând angajamentul său la aproximativ 2,3% din produsul intern brut – o măsură a dimensiunii economiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: