image
Sursa foto: Jurnal.md

PG și-a anunțat prioritățile legate de politica penală; Printre acestea, controlul și finalizarea dosarelor de rezonanță

PG și-a anunțat cele cinci priorități legate de politica penală. Printre acestea figurează monitorizarea și controlul dosarelor de rezonanță.

Potrivit unui comunicat emis de PG în 2021, responsabilii instituției vor insista pe cinci priorități.

Una dintre acestea va fi monitorizarea și controlul dosarelor de rezonanță: frauda bancară, laundromat, concesionarea Aeroportului, Avia-Invest, Arena Chișinău și altele.

Controlul se va face cu scopul „accelerării investigațiilor și deferirea celor vinovați justiției, cu încadrarea juridică corectă a acțiunilor fiecăruia”, precizează instituția.

O altă prioritate a PG va fi asigurarea independenței procesuale a procurorilor de caz, în special pe dosarele sensibile și de rezonanță, „astfel încât influențele necorespunzătoare ale unor reprezentanți ai mediului politic să nu determine procurorii să aibă frică să adopte decizii nepopulare, dar care sunt întemeiate pe adevărul judiciar stabilit prin probe suficiente și concludente, indiferent de statutul, apartenența politică sau de grup a făptuitorilor”, se mai arată în comunicat.

Amintim că recent procurorul general a avut o întâlnire cu președintele Maia Sandu. Președintele a solicitat informații despre mersul investigațiilor pe dosarele de rezonanță, progresul și impedimentele în avansarea și soluționarea în instanță a acestora. Totodată, Maia Sandu a accentuat că oamenii așteaptă să se facă dreptate în aceste cazuri și cer ca persoanele implicate în scheme de corupție să fie anchetate și pedepsite, iar banii furați să fie întorși statului.

Maia Sandu a reiterat angajamentul său în calitate de președinte pentru consolidarea statului de drept în Republica Moldova. „Justiția poate funcționa cu adevărat independent doar având respectul și încrederea din partea cetățenilor. Iar pentru asta, judecătorii și procurorii trebuie să fie integri și buni profesioniști. Integritatea judecătorilor și procurorilor este garanția independenței lor”, a declarat atunci Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: