image
Sursa foto: unmiss.unmissions.org

Cer convocarea Adunării Generale a Judecătorilor: „Putem să ne adunăm și fără decizia CSM, dacă refuză cu rea credință”

Dacă membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu vor convoca în scurt timp Adunarea Generală a Judecătorilor, atunci o vor face chiar judecătorii, pentru aceasta fiind nevoie de o cerere semnată de 50 de magistrați. Declarațiile au fost făcute de judecători invitați aseară la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Toți își doresc această adunare, dar așteptăm decizia CSM-ului. Marți așteptam să fie pusă pe ordinea de zi, dar nu s-a întâmplat. Dacă CSM-ul nu va întreprinde acest pas, este o masă de judecători care vor solicita adunarea, pentru că ea este necesară. Trebuie să ne resetăm sistemul, trebuie să alegem oamenii în colegii, să ieșim cumva din acest impas. La moment, sistemul judecătoresc este în colaps”, a declarat Livia Mitrofan, magistrat la Judecătoria sectorului Centru.

„Putem să ne adunăm și fără decizia CSM, așa spune legea. Este suficientă cererea a 50 de judecători. Dacă CSM nu vrea, putem să ne adunăm, găsim o sală, dacă CSM cu rea credință nu convoacă adunarea. Examenul pe care îl va trece sistemul este această adunare. Dacă nu-l trece, soluția ar fi evaluarea externă”, a menționat judecătoarea Victoria Sanduța, președinta Asociației „Vocea Justiției”.

Precizăm că Adunarea Generală a Judecătorilor, stabilită pentru 26 martie curent, a fost contramandată în legătură cu starea de urgență. La Adunarea din 26 martie urma să fie ales un membru permanent al CSM din rândul judecătorilor, dar și un membru supleant. De asemenea, urmau să fie aleși patru membri în Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, doi membri în Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, precum și trei membri supleanți în Colegiul disciplinar. De asemenea, urmau a fi prezentate rapoartele de activitate pentru anul 2020 a CSM și Curții Supreme de Justiție.

comentarii: