image
Sursa foto: IPN

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO: Campania a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare

Turul doi al alegerilor prezidențiale a fost gestionat eficient, în ciuda lipsei unei abordări active din partea Comisiei Electorale Centrale pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale. În mare parte, procesul electoral a fost marcat de atacuri la persoană și defăimare, care au eclipsat discuțiile bazate pe politici. Constatările și concluziile preliminare se conțin în declarația Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor (IEOM) ENEMO în Republica Moldova.

Deși CEC a gestionat în mod eficient aspectele tehnice ale procesului electoral, nivelul general de încredere în imparțialitatea sa a fost în mod clar afectat, înainte de al doilea tur al alegerilor, din cauza abordării relativ pasive în rezolvarea contestațiilor și a sesizărilor, precum și din cauza nivelului înalt de dezacord dintre membrii săi în cele mai urgente chestiuni. CEC a publicat procesele verbale scanate ale tuturor secțiilor de votare pentru primul tur de scrutin și, în ziua alegerilor, au fost disponibile actualizări în timp real ale ratei de participare și ale rezultatelor preliminare, care au contribuit la creșterea transparenței procesului. Cu toate acestea, procesele verbale ale ședințelor CEC din timpul celui de-al doilea tur nu au fost postate online, reducând transparența.

„Polarizarea politică a fost deosebit de evidentă în timpul turului doi de scrutin. Într-o atmosferă de campanie tensionată, candidații au recurs adesea la campanii lipsite de etică și atacuri personale, în special împotriva doamnei Sandu. Elementele unei campanii bazate pe antrenarea funcționarilor publici au fost observate din nou în turul doi, deoarece mulți oficiali publici au făcut campanie deschisă sau au susținut candidații”, a declarat Dritan Taulla, șeful Misiunii ENEMO, într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit ENEMO, polarizarea mass-mediei continuă să fie un motiv de îngrijorare. Consiliul Audiovizualului a arătat o înțelegere limitată a rolului și responsabilității sale față de cetățenii Moldovei în timpul campaniei electorale sau o lipsă de deschidere de a aborda comportamentul mediatic părtinitor.

„Ziua alegerilor a fost în mare parte bine administrată și procesele desfășurate în conformitate cu prevederile legale, cu încălcări procedurale ocazionale, care nu au afecta legitimitatea și integritatea procesului. În timpul celui de-al doilea tur au persistat cazurile de transport organizat al alegătorilor și acuzațiile de influențare a alegătorilor, în special în ceea ce privește alegătorii care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru, devenind chiar o sursă de conflicte ocazionale în ziua alegerilor”, a declarat Oleg Reut, analist în alegeri în cadrul Misiunii.

Misiunea internațională de observare a ENEMO pentru alegerile prezidențiale din noiembrie în Moldova este susținută financiar de către Delegația Uniunii Europene, Oficiile Guvernamentale ale Suediei, Regatului Țărilor de Jos și Institutul Național Democrat. Conținutul documentului este responsabilitatea exclusivă a ENEMO și nu reprezintă neapărat poziția donatorilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: