image
Sursa foto: Jurnal TV

Scandal în sânul bisericii; Enoriașii din Ghiduleni cer un preot nou, pentru că actualul salută invazia rușilor în Ucraina

Un nou scandal în sânul bisericii. De data aceasta, în raionul Rezina. Mai mulți enoriași din satul Ghiduleni au cerut Mitropoliei Basarabiei să trimită un preot nou, pentru că preotul din satul vecin, trimis aici de Mitropolia Moldovei, salută invazia rușilor în Ucraina. Acesta din urmă respinge acuzațiile și spune că va ataca în instanță trecerea bisericii din Ghiduleni la Mitropolia Basarabiei, pentru că ar fi ilegală.

Biserica din Ghiduleni nu a avut un preot mai mult de doi ani. Slujbele erau ținute de către diferiți preoți, de prin satele megieșe, pe care îi delega Mitropolia Moldovei. Localnicii, vreo două sute la număr, au cerut ca biserica ”Sfântul Dumitru” să treacă sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei. Intenția însă i-a nemulțumit pe alți enoriași din sat.

Preotul Mitropoliei Moldovei în satul Bușăuca, care slujea temporar și în Ghiduleni, spune că trecerea bisericii la Mitropolia Basarabiei este ilegală și o va contesta în instanță.

„Eu chiar de mâine am să dau în judecată și judecata va scoate decizia. Și dacă judecata va hotărî că biserica a aparținut și aparține Mitropoliei Chișinăului și Moldovei, și aceștia au luat-o cu sila, o să mai scriu o plângere”, spune Andrei Perlog, preotul Mitropoliei Moldovei, satul Bușăuca.

Mai mulți oameni din sat afirmă că Andrei Perlog promovează războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Preotului i s-ar fi cerut repetat să nu se mai roage pentru patriarhul rus Kiril, însă Perlog a refuzat.

„De nenumărate ori am auzit de la oameni că sunt nemulțumiți că preotul când mergea la înmormântare, la mesele de pomenire, ducea o politică și susținea războiul din Ucraina și întotdeauna îi învinuia pe toți ca dacă vom merge spre Europa, vom avea numai parade de...”, a declarat Aliona Cuiban, primara satul Ghiduleni.

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au delegat în satul Ghiduleni un paroh de peste Prut. „Nădăjduiesc că o să fie înțelegere perfectă, pentru că altfel nu se poate. Eu fără ei nu pot, ei nu pot fără mine”, spune Marius-Adrian Duhalm, paroh al bisericii din satul Ghiduleni.

„Nu era să venim așa pe nepus de masă. Actele sunt înregistrate, avem decizia Înalt Preasfințitului pentru paroh, actele cu tot procesul de organizare a Mitropoliei”, a precizat Ioan Marian, părintele protopop de Orhei și reprezentant canonic al Mitropoliei Basarabiei.

Biserica „Sfântul Dumitru” din satul Ghiduleni datează din anul 1808.

Noutăţile partenerilor

comentarii: