Conform datelor ANSP, în această perioadă, medicii au tratat 145817 cazuri de infecţii respiratorii acute, iar în Laboratorul virusologic al instituției au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 510 de probe. În urma investigaţiilor, s-a depistat prezenţa gripei la 100 de persoane.

Potrivit specialiștilor, numărul infecţiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu circa 13% decât în perioada similară a anului trecut.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Totodată este necesară evitarea contactului cu bolnavii, femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate, relatează moldpres.

Potrivit datelor ANSP, în luna decembrie 2019 o minoră de 14 ani din Cahul, revenită cu părinţii din Marea Britanie, a decedat în urma complicaţiilor survenite după infectarea cu gripă.