image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Serebrian, despre negocierea reluării livrării energiei de la Centrala de la Cuciurgan: „Așteptările sunt moderate”

La sediul OSCE din Chișinău a avut loc o întrevedere dintre reprezentanții Biroului politici de reintegrare și cei ai Tiraspolului în formatul 1+1. Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a anunțat că speră să fie găsită o soluție inclusiv pentru actuala criză energetică.

Evenimentul cel mai important pentru noi este un preț cât mai mic, în măsură să protejeze cetățenii și întreprinderile noastre de facturile prea grele pentru energie. Un alt punct important abordat este stabilitatea rețelelor noastre energetice. Așa cum am văzut deja, suntem foarte vulnerabili în contextul războiului din Ucraina. Gradul de uzură al rețelelor pe alocuri e foarte mare. Chișinăul a înaintat cinci propuneri, ele sunt variabile și ca preț, și ca volum, privind posibilitatea de producere a unui volum cât mai mare de energie electrică pentru malul drept. Nu avem deocamdată un răspuns. Cele discutate vor fi analizate, va fi nevoie și de întâlniri suplimentare în zilele următoare. Totuși, recunosc, așteptările noastre sunt moderate”, a spus vicepremierul.

Oleg Serebrian a refuzat să ofere mai multe detalii precizând că „deocamdată sunt niște negocieri care nu sunt finalizate”.

La discuții, din partea Chișinăului, au mai participat reprezentanții ANRE, Moldelectrica, „Moldovagaz” și MIDR.

A fost discutată și libertatea circulației. Vicepremierul a accentuat că cetățenii de pe malul stâng care vin pe malul drept nu sunt forțați să treacă prin puncte de control, pe când punctele de control instalate ilegal pe malul stâng continuă să afecteaze drepturile cetățenilor și a solicitat Tiraspolului înlăturarea acestor impedimente.

Evenimentul poate fi urmărit integral mai jos.

Negociatorul din partea Tiraspolului, așa numitul ministru de Externe Vitalii Ignatiev, a declarat înaintea ședinței că se prezintă cu propuneri constructive la întrunire.

Amintim că Centrala electrică de la Cuciurgan a sistat livrările de energie electrică autorităților de pe malul drept al Nistrului, după ce Gazprom a redus livrările de gaze către Republica Moldova și, în consecință, „Moldovagaz” a redus livrările distribuite malului stâng al Nistrului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: