image
Sursa foto: jurnal.md

Scandalul anabolizantelor: „Toți sunt gata să-l facă țap ispășitor pe șoferul unității de transport”

Chiril Moțpan susține că șoferul microbuzului în care au fost depistate cutii cu anabolizante a fost „rugat” de către apropiații lui Igor Dodon să ia vina asupra sa. Acesta ar dori să dea declarații în cazul în care statul îi va asigura protecției sie și familiei sale.

În scandalul anabolizantelor sunt implicate nume sonore din anturajul președintelui în exercițiu, susține deputatul Chiril Moțpan. Acesta a declarat că pe ambasadorul Andrei Neguța, nu l-a salvat nici prietenia cu Igor Dodon, acesta fiind rechemat din funcție de către Guvern. Moțpan menționează că în traficul ilicit cu anabolizante sunt implicați fratele lui Igor Dodon, Alexandru Dodon, Vadim Ciubara, Alexandru Vâlcu iar schema ar fi fost preluată de la Constantin Țuțu.

Tot mai multe fire ale investigațiilor conduc spre legăturile dintre regimul de la Chișinău și clanurile mafiote din Transnistria. Nici nu e de mirare că Igor Dodon l-a tratat pe Vadim Krasnoselski cu atitudinea confuză pe care a avut-o, pe o treime speriată, pe o treime arogantă și pe o treime lingușitoare: între ei nu există doar complicitate politică, ci și, cum au demonstrat-o în repetate rânduri investigațiile, o complicitate de clan, justificată prin afacerile ilegale pe care și le susțin unul altuia și de dragul cărora fac schimb de „servicii”.

Am primit câteva date suplimentare despre tentativa de trafic ilicit cu anabolizante din 5 decembrie, în care a fost implicată o mașină ce aparținea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Anabolizantele despre care era vorba, „bolendonă” și „clorodehidrometiltestosteron”, destinate sportivilor, se presupune că ar fi fost produse în Republica Moldova sau scoase clandestin din regiunea transnistreană – ar fi vorba de o schemă de contrabandă preluată de la Constantin Țuțu, cunoscut pentru legăturile sale cu partea întunecată a sportului.

Alături de cel puțin două persoane din Ambasadă și două din MAEIE, ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon: Alexandru Vâlcu, fost șef la vamă, consilier intim al ex-președintelui; Vadim Ciubara, unul dintre oamenii de afaceri afiliați lui Dodon și, se pare, cumătrul lui; dar și Alexandru Dodon, fratele președintelui în curs de expirare... Sub protecția prietenilor celor trei, șoferul mașinii cu numere diplomatice trecea de 2-3 ori pe lună marfă în valoare de peste 150.000 de euro. Acuma, se pare, toți sunt gata să-l facă țap ispășitor în toată această poveste urâtă pe șoferul unității de transport, care, apropo, este gata să depună mărturii dacă statul îi garantează securitatea personală și a familiei sale”, a declarat Moțpan într-un briefing.

Amintim că șoferul microbuzului cu numere diplomatice, reținut sâmbătă la postul vamal Palanca, în care au fost depistate cutii cu anabolizante, a fost pus sub învinuire.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: