image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Litvinenco, despre cum va avea loc verificarea integrității candidaților la funcțiile de membru în CSM și CSP

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a prezentat inițiativa de verificare a integrității candidaților la funcțiile de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

„Suntem la finalul mandatului CSM și CSP. În cazul CSM, după 1 aprilie 2022, intră în vigoare modificările la Constituția Republicii Moldova, care schimbă componența și durata mandatului de la 4 la 6 ani. În același timp, Ministerul Justiției definitivează conceptul de evaluare externă extraordinară pentru a elimina din sistem oamenii compromiși”, a declarat ministrul Justiției.

Potrivit ministrului, candidații la CSM și CSP pot fi propuși de adunările generale ale procurorilor, judecătorilor și din partea Parlamentului doar dacă trec testul integrității: controlul corespunderii averii și a venitului declarat legal și a stilului de viață.

Comisia de evaluare ar urma să aibă un număr de evaluare egal. Ca opțiune poate fi un număr de 6 persoane: 3 experți internaționali și 3 naționali.

„Proiectul de lege a fost expediat Comisiei de la Veneția și luni va fi publicat pe pagina Ministerului”, a mai adăugat oficialul.

Ministrul a spus că există și un calendar aproximativ de realizare a acestei inițiative. Dacă Comisia de la Veneția se va expune în decembrie, atunci Parlamentul îl va vota până la final de 2021.

În perioada ianuarie-februarie urmează să fie create condițiile pentru funcționarea comisiei, iar în perioada februarie-aprilie va avea loc procesul propriu-zis de evaluare.

„Noua structură a CSM-ului are drept scop să modifice statutul CSM și să sporească independența instituțională” a conchis Litvinenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: