image
Sursa foto: Jurnal.md

Șeful Comisiei de profil, despre creșterea pensiei minime la 2000 de lei: „Toți vor beneficia de majorări, dar diferențiate”

După ce premierul desemnat Natalia Gavrilița a reiterat că majorarea pensiei minime până la 2000 de lei este una dintre prioritățile viitorului Guvern, președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a venit cu unele precizări.

„Câteva explicații în raport cu majorarea pensiei minime până la 2000 de lei pentru că văd mai multe discuții referitor la echitatea faptului că cei care au cotizat mai puțin vor beneficia de aceleași majorări ca și cei care au cotizat integral. Ceea ce prevede legea la moment în raport cu pensia minimă e că ea se acordă în cuantum complet celor care au un stagiu de cotizare complet la momentul pensionării. Cei care au un stagiu incomplet - primesc o pensie minimă diminuată proporțional stagiului nerealizat. Deci - 2000 pentru stagiu complet (la momentul pensionării) 2000 * stagiul realizat/stagiul complet pentru ceilalți. Toți vor beneficia de majorări, dar diferențiate”, a menționat deputatul PAS.

Dan Perciun a adăugat că urmează să se decidă dacă se va merge pe opțiunea prevăzută actuală din lege, adică diferențierea în funcție de stagiu, sau vor fi identificate alte opțiuni.

„De pensie minimă beneficiază cei pensia calculată a cărora este sub pragul stabilit. Diferența între pensia minimă și pensia calculată în baza contribuțiilor se achită din bugetul de stat. Partea corespunzătoare pensiei calculate se achită din bugetul de asigurări sociale”, a mai precizat deputatul.

Precizăm că premierul desemnat Natalia Gavrilița a declarat că promisiunea făcută de PAS în campania electorală privind majorarea pensiei minime până la 2000 de lei va fi onorată chiar la primele ședințe ale Guvernului. Ulterior, proiectul va fi expediat Parlamentului spre aprobare.

„Vom realiza acest deziderat de creștere a pensiilor până la 2000 de lei. Este strigător la cer să avem în 2021 persoane care au stagiu muncă și primesc o pensie de 800 de lei. Sunt persoane care au lucrat tractoriști sau au muncit la tutun - o muncă foarte grea - și au ajuns lă bătrânețe fără a primi o pensie decentă. Avem obligația morală să corectăm această nedreptate”, a spus Natalia Gavrilița la postul public de televiziune.

Noutăţile partenerilor

comentarii: