image
Sursa foto: tech.sme.sk

Prognoze sumbre pentru economia RM: Se estimează o reducere a PIB-ului cu 3 la sută; „Ar putea fi o cădere și mai mare”

Economia Republicii Moldova va înregistra o scădere cu 3 la sută pe fondul crizei provocate de pandemia de COVID-19. Prognozele au fost prezentate astăzi la Consiliul Suprem de Securitate.

Potrivit autorităților, scenariul optimist prevede o reducere e veniturilor la bugetul de stat de 7,3 miliarde de lei, dar scăderea ar putea fi și mai mare.

„Economia este în descreștere și nu doar în Republica Moldova. Scăderea economiei va afecta și afectează deja veniturile la bugetul de stat. Conform prognozei Ministerului Finanțelor, PIB-ul se va reduce cu 3%, în varianta optimistă. Asta ar genera față de veniturile planificate o reducere de 7,3 miliarde de lei”, a declarat președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Vorbesc de scenariul optimist, poate fi o cădere și mai mare”, a adăugat șeful statului.

Astfel, în această perioadă, la capitolul cheltuieli vor fi prioritare achitarea pensiilor și salarilor, ajutorul de șomaj, suportul pentru sistemul medical și alte instituții implicate în gestionarea crizei, suportul pentru întreprinderile care achită salarii. Restul cheltuielilor vor fi reduse la minim.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: