image
Sursa foto: (foto simbol) a1.ro

„Ei ne fac concerte, noi murim de foame!”; Bătrânii se plâng că majorarea pensiilor, promisă de Plahotniuc, e o înșelătorie

Din 1 ianuarie 2019, pensionarii cu pensii mai mici de 1589 de lei vor primi pensii majorate cu 10 la sută, le promitea, la sfârșitul anului 2018, premierul Pavel Filip în ședința guvernului și Vlad Plahotniuc în scrisorile trimise pensionarilor. Cele 10% promise sunt de fapt o înșelătorie, spun pensionarii, care se plâng că li s-au tăiat suporturile financiare și li s-au adăugat circa 30 de lei.

„Acestea sunt roadele muncii noastre de până acum, atunci când am vorbit și am efectuat reforma sistemului de pensii. A fost o reformă care a venit să aducă echilibru și echitate în sistemul de pensii și a eliminat o nedreptate care a fost în acest sistem. Acum este o majorare a pensiilor și este o majorare adevărată”, sublinia premierul Pavel Filip la ședința de guvern de la sfârșitul anului 2018.

Tot atunci premierul a menționat că majorarea nu va afecta celelalte plăți sociale de care beneficiază persoanele cu pensii mici, inclusiv ajutorul social pentru perioada rece a anului. Realitatea însă este de altă natură, iar pensionarii au fost din nou mințiți, fiind lipsiți de suporturile financiare. Timp de două zile mai mulți pensionari din diferite raioane ale republicii au telefonat la redacție plângându-se de faptul că le-au fost majorate pensiile cu mai puțin de 30 de lei, și nu cu 115 lei, cum au promis cei de la guvernare.

„Sunt foarte dezamăgită de această majorare cu 10% pe care o lăuda Pavel Filip. Mi-au luat cei 120 de lei suport financiar, compensația, cum îi spunem noi, și primesc cu 24 de lei mai mult. Am avut până acum 1440 de lei pensia și 120 de lei compensația, în total 1560, după majorarea cu 10%, primesc 1584 de lei, cu 24 de lei mai mult, asta-i majorare? Spunea Filip că datorită acestei majorări pensia va fi egală cu minimul de existență, care este de aproape 1800 de lei. Cum să trăim noi dacă serviciile comunale sunt de până la 1800 de lei, de ce ne mint?”, se întreabă indignată Elena Varvarici, invalidă de gradul II din Orhei.

„Referitor la cazul dnei Elena Varvarici din Orhei. Pensia de dizabilitate accentuată a doamnei, care până la 1 ianuarie 2019 a constituit 1440 lei, a fost majorată cu10%. Aşa dar, dnei Varvarici i-a fost achitată pensia în cuantum majorat de 1584 lei lunar, care ulterior (1 aprilie) va fi supusă procesului de indexare anuală a pensiilor”, menționează Svetlana Vecvert, şefa Direcției generale control și aplicarea legislației pentru drepturi sociale CNAS.

„Am primit scrisoare de la Plahotniuc, unde îmi scrie că pensia se va majora cu 10%, unde-s?”

Poștașii de la toate oficiile poștale din RM, au împărțit la sfârșitul lunii decembrie plicuri pensionarilor care conțineau o „felicitare”, semnată de Vladimir Plahotniuc. În „felicitare”, Plahotniuc, la fel ca Pavel Filip, anunța cât de importantă este pentru partidul de la guvernare bunăstarea celor bătrâni și faptul că, în decembrie, vor primi un „ajutor” de Crăciun în valoare de 600 de lei, iar de la 1 ianuarie pensionarii cu venituri mai mici de 1589 de lei vor primi deja o pensie mai mare cu 10%”. Pensionarii îl întreabă pe Plahotniuc unde-s cele 10% promise.

„Pe 4 ianuarie am fost la poștă să primesc pensia și aflu că nu mai am compensație. Până acum primeam 1396 de lei și 120 de lei compensație, 1516 lei în total, acum primesc 1535 de lei. Ce-i asta – batjocură? Am primit scrisoare de la Plahotniuc, unde îmi scrie că pensia se va majora cu 10 %, unde-s? Se dărâmă casa pe mine, sunt bolnav, acești bani nu-mi ajung nici de medicamente, care sunt foarte scumpe. Să înțeleg că cei 600 de lei, pe care ni i-au dat de sărbători, ni-i i-au înapoi, așa iese? Cum să-i mai votăm pe acești mincinoși? Pentru majorarea pensiilor, salariilor nu sunt bani, dar pentru furat milioane sunt?”, se plânge Ion Chiril din Cahul.

„Ei ne fac concerte, noi murim de foame!”

Și pensionarii din Chișinău sunt revoltați de promisiunile mincinoase ale celor de la guvernare, susținând că ei nu au nevoie de felicitări din parte acestora, dar vor pensii decente.

„Oare cât o să ne mai mintă pe noi, pensionarii, cu aceste majorări? Aveam o pensie de 1399 de lei și 120 de lei – suport financiar, în total 1519 lei. Acum, după așa-zisa majorare cu 10%, primesc 1539 de lei. Chiar n-am meritat după atâția ani de muncă o pensie decentă, să ne ajungă de mâncare, de medicamente? Ei ne fac concerte; cui trebuiesc ele? Noi murim de foame! Am primit felicitare de la Vlad Plahotniuc înainte de sărbători. Mie nu-mi trebuie felicitare, vreau o pensie decentă! Cât o să-și mai bată joc ei de noi? Am scris plângere Silvei Radu, unde am indicat că nu am cu cine vota, iar aceasta a trimis scrisoarea la Asistența Socială de la Botanica, că uite, o pensionară din acest sector nu are cu cine vota”, ne spune printre lacrimi Tatiana Ghenciu, invalidă de gradul II din Chișinău.

Suportul financiar nu este parte din pensie, statul îl dă și statul îl ia înapoi

Șefa Direcţie comunicare şi mass-media a Companiei Naționale de Asigurări Sociale, Valentina Fedosenco, a declarat prin telefon pentru ziarul nostru că pensionarii au pierdut suportul financiar din partea statului, dar pensiile s-au majorat cu 10%.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că acel suport financiar pe care îl primesc din 2014 nu este pensie, dar ajutor din partea statului. Da, l-au pierdut, deoarece statul dă și statul ia înapoi, dar pensia s-a majorat cu 10%”, a menționat Fedosenco. Svetlana Vecvert, şefa Direcției generale control și aplicarea legislației pentru drepturi sociale CNAS, explică despre suportul financiar, că, potrivit Legii nr. 147 din 17.07.2014, acesta nu este parte din pensie, ci o plată de susţinere socială a populaţiei, care nu se indexează şi nici nu se majorează odată cu pensia.

Pentru implementarea proiectului din bugetul asigurărilor sociale de stat, au fost alocate circa 567 de milioane de lei.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: