image
Sursa foto: EPA

Vaccinul anti-Covid întârzie să ajungă în Republica Moldova

Recepționarea primelor doze de vaccin anti-COVID se amână cel puțin până la sfârșitul lunii februarie.

Asta în condițiile în care, anterior, autoritățile din sănătate anunțau că livrarea primelor doze de vaccin va avea loc până la mijlocul acestei luni. Anunțul vizând amânarea recepționării serului a fost făcut de reprezentații Ministerului Sănătății într-o notă informativă.

Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și de la 156.000 la 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recepționat confirmarea din partea platformei COVAX, la sfârșitul lunii ianuarie, se arată în nota informativă a Ministerului Sănătății.

Autoritatea explică această întârziere prin solicitările masive de vaccin anti-COVID la nivel mondial.

Potrivit oficialilor, data concretă de livrare a vaccinului anti-COVID va fi aflată în scurt timp. Republica Moldova va recepționa vaccinurile anticovid în mod gratuit, prin intermediul platformei COVAX. Dozele vor fi utilizate pentru a vaccina 20 la sută din populație, iar ulterior, autoritățile vor procura vaccinuri la un preț preferențial. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății anunță că a inclus încă două versiuni ale vaccinului AstraZeneca/ Oxford.

În acest fel, se dă undă verde procesului de lansare a acestora la nivel global prin platforma COVAX. De asemenea, lista OMS de utilizare în urgențe permite țărilor să-și accelereze propriile mecanisme de reglementare privind importul și administrarea vaccinurilor COVID-19.

Țările fără acces la vaccinuri până în prezent vor putea, în cele din urmă, să înceapă să își vaccineze personalul medical și populația expusă riscului, contribuind la obiectivul facilității platformei COVAX de distribuire echitabilă a vaccinurilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: