image
Sursa foto: Jurnal.md

Comisie PD-PSRM-PPEM pentru investigarea activității Open Dialog: „E un proiect de EXECUȚIE a opoziției din RM” // DOC

Parlamentul a constituit o comisie de anchetă care urmează să investigheze „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”.

Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE.

„Este un proiect prin care se încearcă execuția opoziției din Republica Moldova”, a fost reacția fracțiunilor de opoziție din Parlament.

Deputații din PLDM și PL au propus ca obiectul acestei comisii să fie și activitatea altor fundații interne de pe lângă partide, inclusiv cele controlate de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Propunerile însă nu au fost susținute.

Din comisie fac parte deputații PD, Igor Vremea, Marcel Răducanu, Artur Reșetnicov, socialiștii Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, de la grupul PPE - Simion Grișciuc. PLDM și PL nu au delegat niciun membru, după ce le-au fost respinse mai multe propuneri.

„Din mijloacele naţionale de informare în masă, se observă o legătură bună de cooperare între Fundaţia „Otwarty Dialog" și mai multe formaţiuni politice din Republica Moldova (Partidul Popular Liberal din Moldova, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr din Moldova, Partidul Acţiune și Solidaritate), dar și un șir de politicieni persoane vizate în mai multe dosare penale. Informaţiile apărute în spaţiul public indică că parteneriatul menţionat ar implica și relaţii financiare, care sunt interzise de legislaţia Republicii Moldova. Relaţia dintre unii lideri politici cu Ludmila Kozlowska este de notorietate, în spaţiul public naţional fiind publicate mai multe fotografii cu Maia Sandu, Andrei Năstase și alţii, la evenimentele organizate de aceasta, în special la Bruxelles”, se spune în nota informativă a proiectului care a fost prezentat de la tribuna centrală de deputatul PD, Sergiu Sârbu.

„Am impresia că ați încurcat denumirea acestui proiect. Trebuie să fie redenumit în „proiect privind execuția opoziției din RM”. Să vă ascundeți în fața unor ONG-uri nu are nici un sens. Tuturor oamenilor le este clar că voi controlați tot, vreți să anulați alegerile, vreți să interziceți partidele. În poze apar și reprezentanți ai Parlamentului European. Pe toți trebuie să-i invitați pentru că „au admis” imixtiune în politica din RM? Pentru a vă răzbuna pe opoziție, vreți să băgați țara într-o situație nediplomatică. O să invitați parlamentarii europeni? Vă asumați riscurile diplomatice? Oamenii și așa știu că puteți să interziceți, pentru ce trebuie să implicați țara într-un conflict internațional”, a declarat vicepreședintele fracțiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Vorbim despre faptul că se fac analize la acest subiect la nivelul UE. Dacă vorbim că luptăm cu oligarhia, să vedem cum luptăm. Cu banii altui oligarh? Vorbim de ONG-uri care apar ca ciupercile peste noapte și influențează politica din RM”, a sărit în apărarea proiectului speakerul Andrian Candu.

„Propun să vă retrageți acest proiect și să elaborați unul în care să constituiți o comisie care să investigheze reputația dubioasă și integritatea autorilor acestui proiect, mulți dintre care s-au vândut. Ar fi minunat dacă parlamentarii ar lupta cu adevărat cu acest cancer, corupția. Dar voi luptați cu cei care cu adevărat și-au propus să lupte cu corupția din RM”, a menționat liberal-democrata Maria Ciobanu.

Opoziția a propus ca obiectul acestei comisii să fie și activitatea fundații interne, precum „Edelweiss” a lui Plahotniuc, „Miron Șor” a controversatului Ilan Șor sau „Din suflet”, fundație patronată de familia Dodon.

„Nimeni până azi nu se știe care sursele fundațiilor din interior. Propune reformularea denumirii comisiei și includerea fundațiilor „Edelweiss”, „Din suflet”, „Miron Șor”, „Pentru Orhei”. Nu cunoaștem sursa de finanțare a acestor fundații”, a spus Tudor Deliu.

„Obiectul proiectului este cu totul altul. Restul ține de alte inițiative”, nu a fost de-acord autorul inițiativei, Sergiu Sîrbu.

„Am avut un candidat care a devenit președinte, erau informații că există surse dubioase a campaniei electorale. Acum vrem să aflăm sursa acestor finanțări ilegale, atunci trebuie să vedem și finanțările ilegale din RM. La Criuleni este membru al PD, care spunea că „nu trebuie să donați banii, banii sunt, doar trebuie să semnați”. Cu aceste finanțări ilegale ce facem? Vom avea nu doar un singur caz ca să nu fie percepția că se vrea reglări de conturi. Să spunem că vrem în ajunul alegerilor, să nu permitem finanțări ilegale. Excludem această sintagmă, „Opne Dialog” și vă asigur că votează majoritatea”, a menționat Lilian Carp, însă propunerea sa nu a fost susținută.

Potrivit proiectului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului un raport în termen de 30 de zile.

Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Open Dialog_proiect by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: