image
Sursa foto: jurnal.md

Doi primari vor fi judecați pentru neglijență în serviciu; Aceștia riscă până la șase ani de închisoare

Procuratura Anticorupție Oficiul Nord, anunță despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a primarilor din două comune de la nordul țării, acestora fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu.

Astfel, în primăvara anului 2017, primarii și-au îndeplinit necorespunzător obligațiile de serviciu, având o atitudine neglijentă față de acestea, cauzând daune mediului înconjurător, iar statului prejudicii materiale în proporții deosebit de mari.

Conform materialelor cauzei, învinuiții, prin ignorarea și nerespectarea prevederilor legale, în lipsa deciziilor Consiliilor locale de schimbare a modului de folosință și de dare în arendă a terenului proprietate a administrației publice locale, fără desfășurarea licitației publice, în lipsa planurilor de dezvoltare a lucrărilor miniere, proiectelor tehnice și de recultivare a terenurilor, doar în baza unor acorduri verbale, au permis unor agenți economici extragerea neautorizată a substanței minerale – argilă, de pe terenuri din extravilanul localităților, în schimbul reamenajării gunoiștilor din comunele administrate. 

Ca urmare a acțiunilor sale neglijente, au fost cauzate daune mediului înconjurător, iar statului prejudicii în proporții deosebit de mari în valoare totală de 453 486 lei în cazul unei comune și respectiv 146 720 lei, în cazul celei de-a doua.

Pentru comiterea neglijenței în serviciu, primarii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 până la 6 ani, cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: