image
Sursa foto: libertatea.ro

Militarii chinezi au început să se retragă de la granița cu India, după conflictul în care au murit 20 de soldați indieni

Trupele chineze au început să se retragă din Valea Galwan, regiunea himalayană Ladakh, la frontiera disputată cu China, unde luna trecută au avut loc confruntări violente între cele două armate, a anunţat, luni, o sursă militară indiană, informează Agerpres.

„Dezangajarea Armatei Populare de Eliberare a început, conform dispoziţiilor convenite la întâlnirea între generalii de corp de armată ai celor două tabere”, a declarat, pentru AFP, sursa indiană.

La 15 iunie, militari indieni şi chinezi s-au implicat în confruntări violente în Valea Galwan din regiunea muntoasă Ladakh, nordul Indiei. Cei doi giganţi asiatici au mai multe litigii frontaliere în acest deşert de mare altitudine. New Delhi şi Beijing s-au învinovăţit reciproc pentru incidentele din 15 iunie, în care cel puţin 20 de militari indieni au fost ucişi şi 76 răniţi. China nu şi-a făcut cunoscute pierderile.

Acest prim conflict armat indiano-chinez soldat cu victime din ultimii 45 de ani a declanşat un puseu antichinez în India. Cele două puteri nucleare afirmă că vor o rezolvare paşnică a crizei. Ofiţeri superiori ai celor două armate s-au întâlnit de mai multe ori pentru a conveni o dezangajare. Potrivit sursei militare indiene, soldaţi chinezi ‘au fost văzuţi demontând corturi şi structuri’ ridicate într-unul din punctele de fricţiune din Valea Galwan. La modul general, armata indiană a constatat ‘mişcări de retragere ale unor vehicule’ militare chineze în mai multe locuri disputate din regiune.

Sursa nu a precizat dacă forţe indiene procedează la o retragere similară. Ministerul de Externe de la Beijing a vorbit luni, fără a intra în detalii, despre ‘progrese’ în vederea dezangajării militare de-a lungul frontierei. ‘Sperăm că partea indiană va urma partea chineză pentru a pune în aplicare consensul atins’ în vederea unei ‘detensionări a situaţiei în zonele de frontieră’, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Noutăţile partenerilor

comentarii: