image
Sursa foto: Bizgu.Eduard

Vot în Parlament pentru Legea Prevenției, inițiată de Igor Munteanu; Va proteja micul business de abuzurile inspectorilor

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care propune un mecanism de prevenție contra unor posibile abuzuri din partea organelor de control. „Legea Prevenției” a fost inițiată de deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.

Autorul menționează că proiectul de lege vine ca răspuns la necesitatea de a îmbunătăți mediul de afaceri și proteja micul business de numeroasele obstacole în calea desfășurării afacerilor private.

Proiectul introduce anumite norme care se referă la obligația organului de control de a îndruma agentul economic prin elaborarea de ghiduri, note informative, în ajutorul celor verificați de către organele de control.

Proiectul conține norma care permite părții afectate să recupereze prejudiciile cauzate de un inspector, care indică asupra unei relații asimetrice între organul de control și subiectul verificării, însemnând astfel o pârghie de responsabilizare mutuală.

Totodată, se precizează termenul de remediere acordat prin prescripțiile emise de inspectori care nu trebuie să fie mai mic de 30 de zile și cu posibilitatea de a fi extins până la 90 de zile, în funcție de complexitatea cazului.

Proiectul vine cu norme noi în Codul contravențional în ceea ce privește Planul de remediere care se va aplica exclusiv în domeniul pasibil de sancțiuni în urma unor controale ale statului.

Potrivit lui Igor Munteanu, circa 45% din reprezentanții mediului de afaceri susțin că anume pe parcursul operațiunilor de control, exercitate de către instituțiile de stat abilitate, se întrevăd regulile informale și formale de extorcare a mitei din partea companiilor private abia înființate, multora lipsindu-le elementar cunoștințe minime de administrare și bună gestionare a afacerilor.

Pentru a deveni lege, proiectul urmează a fi aprobat și în lectura a doua.

Citeşte mai mult despre

comentarii: