image
Sursa foto: Yelowpages

Parlicov: Le-am creat transnistrenilor un confort de 100 de milioane de metri cubi

Volumele de gaz oferite de Chișinău regiunii transnistrene ajung pentru a produce energie electrică malului drept și le mai oferă transnistrenilor un confort de 100 de milioane de metri cubi pentru consum propriu. O spune expertul în domeniul energetic Victor Parlicov, potrivit căruia autoritățile de la Chișinău s-au comportat mult prea generos cu Tiraspolul oferind toate volumele de gaz, în condițiile în care cetățenii malului drept economisesc fiecare metru cub, notează IPN.

Recent, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie 2022 la un preț de 73 dolari pentru un MW/h, înțelegerea urmând să fie valabilă până în martie 2023. În schimb, Moldovagaz va livra malului stâng cele 5,7 milioane m3 de gaz pe zi oferite de concernul rus Gazprom. Expertul în domeniul energetic Victor Parlicov spune că autoritățile constituționale de la Chișinău au fost mult prea generoase acceptând un astfel de troc.

„Oferind toate cele 5,7 milioane de metri cubi pe zi, în total noi oferim regiunii transnistrene 175 milioane de metri cubi doar pentru luna decembrie. În schimbul acestui gaz ei și-au asumat obligațiunea de a ne livra 200 de MW de energie, pentru care ei consumă cel mult 65 de milioane de metri cubi. Ceea ce înseamnă că pentru consum propriu regiunii transnistrene îi mai rămân 100 de milioane de metri cubi de gaz. Pentru comparație, într-un an când nu se fac economii ei au nevoie de 120 de milioane de metri cubi, acum noi dându-le toate volumele și cerând în schimb doar 200 MW de energie electrică le-am creat un confort de consum propriu de 100 milioane de metri cubi. Este cam generos. În situația în care cetățenii Republicii Moldova economisesc, Chișinăul a oferit regiunii transnistrene mai mult confort decât au cetățenii malului drept, din perspectiva consumului de gaz”, a spus Victor Parlicov în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

În același timp, expertul spune că situația când Chișinăul oferă gaz regiunii transnistrene, pe care Tiraspolul nu-l achită, iar în schimb preia electricitate contra cost, nu este una nouă. Tranzacția oferă posibilitatea regiunii separatiste de a supraviețui financiar.

„Pentru gazul de la Gazprom Moldovagaz trebuie să achite 785 de dolari per 1000 m3, dar dacă el se duce pe malul stâng, nu se achită nimic. E clar că nu vor achita. Niciodată n-au achitat, doar nu se vor apuca să achite în decembrie? Nu înțeleg de ce se agită lumea în decembrie 2022? De ani de zile e așa. Începând cu anul 2005, din stânga Nistrului nu s-a achitat nicio copeică, s-a dat gratuit gaz în stânga Nistrului și s-a luat energie electrică la prețuri uneori mai bune, alteori nu. Datoriile se vor acumula exact acolo unde se află cele 8 miliarde deja existente”, a explicat expertul Victor Parlicov.

Deși intens criticat pentru înțelegerea cu regimul separatist de la Tiraspol, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că semnarea contractului cu MGRES este „o ieșire rațională din situație, o decizie care aduce pentru țara noastră stabilitate, previzibilitate și preț mai bun la electricitate”. Ieri, prin decizia Comisiei Situații Excepționale furnizorii Premier Energy și FEE Nord au fost obligați să depună la ANRE cererea de ajustare a prețului pentru furnizarea energiei electrice. Potrivit calculelor preliminare acesta ar urma să se reducă cu 25%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: