image
Sursa foto: impact.ro

Alegeri locale în România: Cine va fi viitorul primar general al Bucureștiului

Potrivit rezultatelor exit-poll-urilor, Nicușor Dan, candidatul susținut de alianța PNL-USRPLUS, a câștigat Primăria Bucureștiului, cu o diferență de 8 procente în fața candidatului susținut de PSD - Gabriela Firea.

Rezultatele parțiale prezentate de CURS-Avangarde în exit-poll-ul pentru alegerile locale din București, pentru funcția de primar general, prezentate aseară, la ora închiderii urnelor:

Nicușor Dan - 47,8%

Gabriela Firea - 39%

Traian Băsescu - 9,4%

Florin Călinescu - 1,8%

Călin Popescu Tăriceanu - 1,6%

Cine este Nicușor Dan, olimpicul la matematică devenit activist de mediu

Nicusor Dan are 50 de ani, este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este și un cunoscut activist social.

În 2008, el a fondat Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, după care a blocat în instanţă mai multe proiecte care ar fi afectat clădirile istorice din Bucureşti şi spaţiile verzi.

După anunţarea candidaturii la funcția de primar general, ca independent, în noiembrie 2011, Dan a obţinut susţinerea unor personalităţi precum filosoful Andrei Pleşu, istoricul Andrei Pippidi sau politologul Cristian Preda. Cu toate acestea, la alegerile locale din 2012 s-a clasat pe locul al 3-lea, un rezultat foarte bun pentru un om care nu a beneficiat de sprijinul unei formațiuni politice, care și-a făcut campania cu voluntari și care s-a axat în special pe online.

După prima experienţă electorală, Nicuşor Dan decide să-şi permanentizeze prezenţa în politică, iar pe 1 iulie 2015 anunţă înfiinţarea Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

În 2016, Nicuşor Dan a candidat din nou pentru postul de primar general şi a întrunit 30,5% din opţiuni, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decât cel al candidatului liberal Cătălin Predoiu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: