image
Sursa foto: AFP

Cele mai puternice economii se pregătesc de revenirea virusului poliomielitei

Un inamic pe care umanitatea credea că l-a învins se întoarce: cele mai puternice economii se pregătesc de revenirea virusului polio, care a făcut zeci de mii de victime şi a lăsat mii de oameni paralizaţi.

Autorităţile care gestionează sănătatea publică din interiorul marilor economii fac eforturi pentru a împiedica revenirea virusului poliomielitei în mai multe ţări unde acesta a fost eradicate aproape complet, scrie Finacial Times, citat de Business Magazin.

În anii ’50, după o explozie a virusului şi apariţia unui vaccin împotriva bolii, s-a crezut că patogenul a fost eliminate complet. Din 1988, cazurile de infectare au scăzut cu 99%, de la peste 300.000 cazuri raportate pe an, la doar şase în 2021, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Virusul poliomielitei este considerat foarte contagios, afectând sistemul nervos şi putând ucide sau paraliza complet un om în doar câteva ore.

Primul american diagnosticat cu polio din ultimii 10 ani

Autorităţile sanitare din New York au declarat recent că virusul a fost din nou detectat în probe prevalate din sistemul de canalizare al metropolei. Luna trecută, un bărbat din suburbiile New Yorkului a fost primul american diagnosticat cu polio din ultimii 10 ani.

În Marea Britanie oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că sunt gata să distribuie doze de rapel împotriva virusului pentru sute de mii de copii, după ce patogenul a fost descoperit în apele reziduale din Londra.

Situaţia stârneşte îngrijorare privind ezitarea în privinţa vaccinurilor dar şi pentru că conflictele globale ar putea permite revenirea unei boli despre care s-a crezut că a dispărut, scrie Descopera.ro.

În cea mai mare parte a secolului XX, poliomielita a fost una dintre cele mai temute boli ale perioadei, ucigând sau lăsând paralizaţi mii de oameni în fiecare an. Reapariţia sa în SUA şi Europa, coroborată cu întreruperea programelor globale de imunizare pe fondul războiului, i-au determinat pe oficialii din domeniul sănătăţii să sune alarma.

O scădere uriaşă a vaccinării de rutină

„La nivel global s-a înregistrat o scădere uriaşă a vaccinării de rutină, deoarece ţările s-au concentrate mai mult pe a răspunde pandemiei de COVID-19. La o primă privire putem spune că acest lucru evidenţiază vulnerabilitatea sistemelor de imunizare naţionale”, a declarat Siddhartha Datta, consilier regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Luna trecută, OMS şi Unicef au publicat date care arată cel mai mare declin susţinut al vaccinărilor pentru bolile copilăriei din ultimele trei decenii. Cel puţin 25 de milioane de sugari nu au primit vaccinurile de bază.

Oficialii din domeniul sănătăţii din New York au avertizat vineri că sute de persoane ar putea fi deja purtătoarele temutului virus.

Studiile făcute pe baza cazului de polio detectat în New York au demonstrat o legătură între virusul care a fost descoperit atât în Londra cât şi în Israel, sugerând apariţia unei răspândiri.

Experţii din sănătate susţin cu tărie că ultimele cazuri demonstrează necesitatea păstrării unei stări de vigilenţă în privinţa vaccinării, totodată fiind nevoie şi de mai multe eforturi la nivel global pentru eradicarea crizei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: