image
Sursa foto: colaj jurnal.md

Parlamentul a votat: Candu va avea propriul drapel; Maria Ciobanu: „Suferiţi de grandomanie”

Regulamentul Stindardului președintelui Parlamentului Republicii Moldova a fost discutat şi votat astăzi în cadrul şedinţei legislativului. Astfel, speakerul Parlamentului va avea propriul drapel.

După ce a fost prezentat, criticile nu au întârziat să apară. „Acest proiect de hotărâre mă face să cred că autorii suferă de grandomanie. Este așa o boală - mania de a atribui importanță nejustificată, exagerată”, a declarat deputatul PLDM Maria Ciobanu.

„Uitați-vă domnilor autori în această sală. Un partid care a acces în Parlament cu 19 mandate prin corupere, șantaj și-a făcut o majoritate parlamentară. Unii au fost cumpărați angro, alții cu bucata, așa ca la piața de rufe. Spuneți-mi vă rog este la locul ei această hotărâre? În viziunea mea este rușinos să veniți cu asemenea hotărâre. Ar fi bine să-l retrageți și să coborâți cu picioarele pe pământ. Nu este nici locul și nici timpul potrivit”, a întrebat deputatul PLDM Maria Ciobanu.

„Nu am știut că este o rușine să adopţi o lege. Să ne fie rușine ca respectăm legea”, a spus Sergiu Sârbu.

„Domnule autor, ştiţi doar care este părerea cetățenilor despre guvernare. Nu este locul şi timpul potrivit. Sper că va fi o legislatură care nu se va vinde. Toată lumea știe care e legislatura, ne-am făcut de ruşine cu ceea ce e în Parlament. Deputaţii s-au vândut ca rufele

„Nu cred ca e relevat comentariul”, a comentat Sârbu.

stindartstindart

Precizăm că proiectul Regulamentului Stindardului președintelui Parlamentului Republicii Moldova stabilește modul de confecționare și utilizare a acestuia. Stindardul președintelui Parlamentului este un simbol național al Republicii Moldova, care reprezintă însemnul vexilologic personalizat de funcție al președintelui Parlamentului și simbolizează autoritatea acestuia în cadrul organului reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a țării.

Documentul prevede că la ceremoniile de arborare a Stindardului preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați în Republica Moldova sunt datori să manifeste respect față de Stindardul președintelui Parlamentului și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofense acestuia. Profanarea Stindardului va atrage răspundere contravențională.

Stindardul președintelui Parlamentului Republicii Moldova urmează a fi utilizat în format original, duplicate şi copii. Originalul se înmânează preşedintelui Parlamentului la ceremonia de învestire în funcţie de către cel mai în vârstă deputat la ședința de constituire a Parlamentului. Originalul Stindardului se păstrează în biroul de serviciu al Președintelui Parlamentului și poate fi scos în public cu prilejul unor ceremonii oficiale deosebit de solemne, la decizia acestuia.

Duplicate şi copii ale Stindardului se arborează la reşedinţa oficială a președintelui Parlamentului Republicii Moldova, în timpul desfășurării unor solemnități și ceremonii la care participă președintele Parlamentului, pe mijloacele de transport de serviciu, utilizate de președintele Parlamentului.

La expirarea mandatului, președintelui Parlamentului Republicii Moldova i se va înmâna, în mod solemn, o copie a Stindardului. Imaginea Stindardului Președintelui Parlamentului Republicii Moldova poate fi reprodusă în diverse ediții, pe suvenire și obiecte de protocol executate la comanda Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, cu acordul președintelui Parlamentului Republicii Moldova.

Proiectul urmează să fie discutat de către deputați în cadrul ședinței legislativului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: