image
Sursa foto: Jurnal.md

FOTO // Polonia a donat o ambulanță Institutului de Neurologie și Neurochirurgie

O ambulanță a fost donată astăzi Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. Instituția mai are în dotare două mașini, dar ele sunt demult depășite.

„Foarte mulți pacienți cu accidente vasculare, trombe, sunt salvați și duc o viață absolut normală astăzi, dacă ajung în timpul necesar la noi, timp de două-trei ore, timpul ideal. De aceea, această ambulanță este extrem de utilă pentru pacienții noștri”, a afirmat directorul institutului, doctorul Grigore Zapuhlîh.

Alexander Adam Laskawer, Consul Onorific al Consulatului Republicii Moldova în Republica Polonă și, totodată, președinte al Fundației „Podaj Pomocna Dlon”, prin intermediul căreia ambulanța a ajuns la beneficiarii Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, a spus că ambulanța, în valoare de peste 30.000 euro, nu este nouă, dar este dotată cu toate cele necesare pentru urgențe, a trecut revizia tehnică și toate procedurile vamale, iar acum este gata să fie pusă în funcțiune.

„Reieșind din faptul că sănătatea omului este primordială, fundația pe care o reprezint ajută prioritar spitalele și clincile. Am așteptat această ambulanță timp trei ani ca s-o aducem în R. Moldova, dar din cauza Covidului a fost necesar ca să rămână de rezervă în spitalul din Polonia”, a declarat Alexander Adam Laskawer

Daniel Racoviță, unul dintre donatori, a mărturisit că este foarte bucuros și onorat că a avut oportunitatea ca să facă această donație pentru Institutul de Neurologie și Neurochirurgie: „Mămica mea a fost salvată aici cu cinci ani în urmă. Le mulțumesc din suflet la toți din echipa care i-au mai dat o șansă la viață. Am venit cu susținerea și toată spiritualitatea, să fie într-un ceas bun și cu Doamne ajută pentru toți pacienții care vin aici”.

Grigore Zapuhlîh, Director al IMSP Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie a declarat că insituția pe care o reprezintă deservește și două sectoare a orașului Chișinău și are câte 30-40 de solicitări zilnic.

„Insitutul s-a ciocnit cu frecvența foarte mare a cererilor de tratament, a chemărilor de la Ambulanță pentru pacienții gravi care au nevoie de ajutor imediat, iar această unitate sanitară este extrem de utilă pentru noi. Ministerul Sănătății a aprobat un proiect de creare a Centrului Național de Neurochirurgie Endovasculară pentru pacienți și rămăsese doar problema transportării lor de la locul accidentului medical până la spital. De trei ani, Insitutul nostru este implicat și în urgențe și asta a schimbat radical profilul pacienților noștri. Cele două ambulanțe de care dispunem sunt depășite”, a spus directorul insitutului, menționând că de rapiditatea internării pacienților cu afecțiuni neurologice depinde salvarea vieții lor.

Jurnal.mdJurnal.md
Jurnal.mdJurnal.md
Jurnal.mdJurnal.md
Jurnal.mdJurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: