image
Sursa foto: Profimedia

Aproximativ 15% din populația Republicii Moldova lucrează ilegal, potrivit Biroului Național de Statistică

Aproximativ 15% din populația Republicii Moldova lucrează ilegal, potrivit Biroului Național de Statistică. Autoritățile caută de ani buni o formulă, care ar combate acest fenomen, dar, deocamdată, eforturile sunt în zadar.

Sute de mii de oameni continuă să primească bani necontabilizați. Se presupune că prejudiciul adus statului este de cinci milioane de lei, anual. Subiectul a fost abordat și ieri, în cadrul unui forum, cu reprezentanți ai Guvernului și ai societății civile.

Angajarea neoficială a muncitorilor are o explicație, afirmă reprezentanții fermierilor.

„Este problema veniturilor scăzute. Din această cauză, ei sunt tentați să recurgă la munca ilegală în domeniul nostru. Pe de altă parte, dacă manifestăm un comportament patriotic, nu ne putem opune acestor tendințe, pentru că afectează societatea în ansamblu”, explică Vasile Mârzenco, director al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.

Reprezentanții Guvernului spun că sunt în căutarea soluțiilor care ar rezolva problema.

„Se fac și o serie de măsuri pentru a ajuta agenții economici, cei care vor să asigure o angajare transparentă, să-i ajutăm cu un ajutor suplimentar. Acest program este în discuții. Este elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, menționează Sergiu Gaibu, ministru al Economiei.

Experții consideră că cei de la guvernare sunt toleranți la capitolul sancțiuni.

„Avem o Inspecție a Muncii, care este slabă, nu poate aplica amenzi. Nu poate face controale inopinate. De aceea, este convenabil să angajezi informal, pentru angajatorii rău intenționați”, punctează Adrian Lupușor, director Expert-Group:

De cealaltă parte, Ministerul Muncii și Protecției Sociale vorbește de metode de încurajare a populației să opteze pentru un post de muncă sigur și legal.

„Mulți experți spun că un anumit grad de toleranță față de acest fenomen trebuie să existe. Mai ales pentru firmele, care sunt la început de cale, care abia se adaptează. Nu trebuie să intervii cu bâta peste toate firmele noi”, declară Marcel Spatari, ministru al Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul discuțiilor, au fost făcute unele propuneri de redresare a situației.

„Este necesar de a reduce bariera de raportare, de a lansa o campanie masivă de educare a populației privind beneficiile lucrului pe alb”, precizează Ana Groza, director al Asociației Investitorilor Străini.

„Felul prin care statul recunoaște munca omului este prin contribuții sociale. Oferindu-i dreptul la pensie, la indemnizații sociale”, adaugă ministru al Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit autorităților, 192 de mii de persoane muncesc ilegal în Republica Moldova. Cele mai multe cazuri sunt în domeniile agricultură, construcții și comerț.

Noutăţile partenerilor

comentarii: